eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ismét jön a káosz: egyre valószínűbb a pénteki vasutassztrájk

Ismét eredménytelenül zárult a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalás a sztrájkkövetelésekről. Bárány Balázs Péter, a szakszervezet érdekvédelmi alelnöke elmondta, ha továbbra sem jutnak megállapodásra, legkésőbb péntektől újra sztrájkot hirdetnek.

Bárány Balázs Péter az InfoRádióban elmondta: a szerdai tárgyaláson sem közeledett egymáshoz a szakszervezet és a MÁV vezetésének álláspontja. A vasúttársaság ugyanis az alelnök szerint semmit nem ajánlott fel a dolgozóknak.

A VDSZSZ 10 százalékos fizetésemelést követelt, valamint azt, hogy a MÁV-Cargo privatizációjából befolyt több mint 100 milliárd forintos bevételből minden vasutas kapjon 250 ezer forintot.

A vasúttársaság szóvivője ez utóbbi követelés kapcsán korábban azt nyilatkozta, hogy hűtlen kezelést valósítanának meg azzal, ha a privatizációs bevételt szétosztanák a dolgozók között.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfőn első fokon úgy döntött: a szakszervezet jogellenesen próbálta meg sztrájkkal kikényszeríteni a béremelést, erre ugyanis a vasúttársasággal megkötött kollektív szerződés értelmében nincs lehetősége.

Bárány Balász Péter azonban közölte: a bíróság döntésével nem értenek egyet, ezért fellebbezéssel élnek.

A VDSZSZ múlt héten csaknem négy napon át sztrájkolt, azt megelőzően pedig február 1-jén tartottak sztrájkot, béremelést és egyszeri juttatást követelve.

Tavaly az év utolsó két hónapjában kétszer is sztrájkoltak a vasutasok, karácsony előtt az egészségbiztosítási törvény ellen tiltakoztak munkabeszüntetéssel.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×