eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ismét új alapokra helyezi a kormányfő a közigazgatást

Gyurcsány Ferenc nem először igyekszik új alapokra helyezni a közigazgatást. Másfél évvel ezelőtt a közigazgatási államtitkári poszt szűnt meg, most pedig a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszteri tisztség.

A kormány politikájával összhangban lévőnek és az ország szempontjából nagyon fontosnak nevezte Draskovics Tibor az InfoRádiónak 2008. január 24-én adott nyilatkozatában, hogy tárca nélküli miniszterként a kormányzati igazgatás összehangolásáért felel.

Nem egészen három héttel ezelőtt az esetleges távozásáról, és ezzel együtt a posztjának megszűntetéséről és a közigazgatási reform zátonyra futásáról szóló információkra reagálva azt mondta: "Ezt szerintem majd akkor és azok mérlegelik, akiknek a döntés akkor a kezükben lesz. Szerintem a feladat most az, hogy vigyük tovább, vigyük végig és mutassuk be hatásosan azt a reformfolyamatot, amint dolgozunk."

A korábban a közigazgatás reformjával megbízott Sárközy Tamás jogászprofesszor január 25-én úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a közigazgatásért többféle módon lehet felelni a kormányon belül. "Ezt meg lehet oldani tárca nélküli miniszterrel, meg lehet oldani kormánybiztossal - sok fajta módon."

A kérdésre, hogy milyen módosításokat kellene végrehajtani, úgy vélekedett, hogy nyilvánvalóan rendezni kell például az apparátus belső irányításának problémáját, mert bár a közigazgatási államtitkári tisztség megszűntetése szerinte helyes volt abból a szempontból, hogy a politikai államtitkári tisztség is megszűnt, ugyanakkor hiányosságok vannak a minisztériumi adminisztráció irányításában.

Draskovics Tibor a Horn-kormány idején a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt, 2006-ban az államreformért felelős kormánybiztos. Ezen kívül azonban szinte egész pályáján a pénzügyekkel foglalkozott.

Bár a kormányfő nem kívánja visszaállítani a korábban megszűntetett államtitkári tisztségeket, most Gyurcsány Ferenc a Miniszterelnöki Hivatal további erősítésével próbálja a közigazgatást megerősíteni vagy legalábbis működését fenntartani.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×