eur:
401.5
usd:
365.82
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

A megerősítő népszavazás lehet a többi referendum napján

Hétfőn szavaz az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésről. Lövétei István alkotmányjogász azt mondta: ha a parlament többsége támogatja azt, akkor a köztársasági elnöknek kell kiírnia a referendum időpontját. Hozzátette: ha érvényes és eredményes a megerősítő népszavazás, akkor az Országgyűlésnek ugyanúgy foglalkoznia kell a feltett kérdéssel, mintha ügydöntő népszavazásról lenne szó.

A megerősítő népszavazással az Országgyűlés az általa hozott törvény támogatottságát kívánja lemérni - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Lövétei István kiemelte: ennek oka az lehet, hogy jelentős viták vannak a törvény tartalmával kapcsolatban, vagy a parlament így kívánja megmutatni, hogy mennyire sorakozik fel a törvény mögé a lakosság.

A megerősítő népszavazás eredményének függvényében lép hatályba az adott törvény, és ha a választók többsége elfogadja, nem is lehet hatályon kívül helyezni egy ideig - közölte az alkotmányjogász.

Ha hétfőn délután a parlamenti képviselők egyszerű többséggel megszavazzák a Fidesz által kezdeményezett, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezést, az államfőnek ki kell írnia a referendum időpontját - tette hozzá Lövétei István. Kiemelte: törvénymegerősítő népszavazást korábban még nem írtak ki Magyarországon.

Megerősítő népszavazást lehet egy napon tartani a másik típusú népszavazással is, és jelenleg arra sincs szabály, hogy két ellentétes tartalmú kérdésről szóló népszavazást tűzzenek ki ugyanarra a napra - fejtette ki az alkotmányjogász.

Lövétei István közölte, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányos mulasztásként visszaadta ezt az esetet az országgyűlésnek, így bele kellene foglalni a törvénybe az ellentétes tartalmú kérdésekről szóló szabályozást.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×