eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Fidesz-KDNP-s képviseli a XI. kerületet a Parlamentben - a nap hírei

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlési képviselő-választást Budapest XI. kerületében. A miniszterelnöktől vár választ a MÁV Zrt. 9 hónapja hiányzó pályavasúti és személyszállítási engedélye ügyében a Magyar Demokrata Fórum. Visszavonta a BKV Zrt. használtbusz tenderére benyújtott pályázatát az Alfa Busz Kft. A nap legfontosabb hírei február 10-én, vasárnap.

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlési képviselő-választást Budapest XI. kerületében. A városrész honlapján lévő adatok alapján Rétvári Bence a szavazatok 71,1 százalékát szerezte meg, míg a második helyen Lakos Imre, az MSZP-SZDSZ jelöltje végzett 20,2 százalékkal. Az MDF-es Csapody Miklós 6,3, a MIÉP-es Fenyvessy Zoltán 2,4 százalékot kapott. A végleges eredményt kedden vagy szerdán közlik. A voksolást az eddigi képviselő, Deák András tavaly októberi halála után írták ki.

A miniszterelnöktől vár választ a MÁV Zrt. 9 hónapja hiányzó pályavasúti és személyszállítási engedélye ügyében a Magyar Demokrata Fórum. Katona Kálmán, az ellenzéki párt országos választmányának elnöke azt mondta: nincsenek biztonságban az utasok, miután a Magyar Vasúti Hivatal tavaly májusban nem tartotta megfelelőnek a szervezeti felépítést ahhoz, hogy a vasúttársaság biztonságos szolgáltatást tudjon nyújtani. A MÁV válaszában azt közölte: az utasok biztonságának nem feltétele az engedélyek megléte. Január végén 100 millió forintos bírsággal sújtotta a MÁV Zrt.-t a Magyar Vasúti Hivatal, mert nem pótolta az engedélyek kiadásához szükséges hiányosságokat.

Eddig csaknem 360 ezer aláírást gyűjtöttek össze civil szervezetek és érdekképviseletek azért, hogy írjanak ki népszavazást az egészségbiztosítási reform ügyében. A referendummal a kezdeményezők célja az, hogy ne vezessék be Magyarországon a kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítási rendszert.


Visszavonta a BKV Zrt. használtbusz tenderére benyújtott pályázatát az Alfa Busz Kft. Mogyorossy Tibor, a társaság ügyvezető igazgatója közleményében hangsúlyozta: az utóbbi napok méltatlan politikai támadásai miatt döntöttek így. A cég Genfből szállított volna Budapestre használt buszokat. A tender eredményét többen azután kifogásolták, hogy a Heti Válasz arról írt: a BKV vezérigazgatójának fia havi fizetést kap az Alfa Busz Kft.-től. Ezt Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese cáfolta, és azt mondta: Antal Attila fia a kft. egyik alvállalkozójánál dolgozott.

A határidőig 3 cég adta be anyagát a Ferencváros Üllői úti ingatlanának értékesítésére hatodik alkalommal kiírt pályázatra. A tájékoztatás szerint a beérkezett dokumentumok között van olyan, amely megfelel a formai feltételeknek; a szakmai értékelések még zajlanak. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a tervek szerint szerdán hirdet eredményt.

A NATO tagállamainak egységes afganisztáni szerepvállalását sürgette az amerikai védelmi miniszter. Robert Gates a müncheni biztonságpolitikai fórumon ismét azt mondta: a szövetség kettészakadásához vezethet, ha nem hajlandó minden ország azonos terheket vállalni az ázsiai országban. Tegnap Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára is arra szólította fel a tagállamokat: vállaljanak nagyobb szerepet Afganisztán veszélyesebb, déli tartományaiban.

Irakban az eddigi adatok szerint 33-an haltak meg egy öngyilkos merényletben. A Bagdadtól északra fekvő Baladban elkövetett támadás áldozatai valamennyien civilek; a merényletben 35-en sebesültek meg. Az autóba rejtett pokolgépet egy piac mellett hozta működésbe az öngyilkos terrorista. Néhány órával korábban érkezett az iraki fővárosba az amerikai védelmi miniszter. Robert Gates a stabilitás megteremtéséhez szükséges csapatlétszámról egyeztet David Petraeusszal, az Irakba küldött amerikai erők főparancsnokával.

Rómában a lourdes-i Mária-jelenések 150. évfordulójáról és a betegek világnapjáról emlékezett meg XVI. Benedek pápa. A Szent Péter téren többezer zarándok gyűlt össze. A betegek világnapját 1993 óta tartják február 11-én annak emlékére, hogy a dél-franciaországi Lourdes-ban 1858-ban ezen a napon jelent meg először Szűz Mária egy 14 éves lánynak, majd a sziklabarlangban csodatévő forrás fakadt.

Elhunyt Barna Sándor, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója. Budapest egykori rendőrfőkapitányát 67 éves korában érte a halál. Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke azt mondta: Barna Sándor emblematikus vezető volt, aki hozzájárult ahhoz, hogy az 1990-es évek elején feszültségek nélkül valósulhatott meg a demokratikus átalakulás. Barna Sándor a taxisblokád idején volt Budapest rendőrfőkapitánya. A nyugállományú rendőr altábornagyot saját halottjának tekinti a fővárosi önkormányzat és a közterület-felügyelet.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×