eur:
401.62
usd:
364.19
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

A szélsőségek napja volt a keddi - a nap legfontosabb hírei

A Budapesti Értéktőzsdét és a bankközi devizapiacot is szélsőséges ingadozások jellemezték kedden. A BUX kisebb erősödéssel zárt, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed délután rendkívüli kamatvágást jelentett be.

Hintában a piacok

Ritkán tapasztalható szélsőséges ingadozások jellemezték a Budapesti Értéktőzsdét és a bankközi devizapiacot is a nap folyamán. A hétfői tőzsdepánik kiterjedésének megakadályozására délután rendkívüli kamatvágást jelentett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A piaci várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal, 3 és fél százalékra mérsékelte az irányadó rátát az intézmény. Nem igazolódtak be viszont azon piaci híresztelések, hogy összehangolt kamatcsökkentési sorozatot jelentenek be a főbb jegybankok - a Fed mellett a Bank of England és az Európai Központi Bank. Az amerikai kamatvágás hírére azonnali rendkívül pozitív piaci reakciók indultak el világszerte. A kedd esti tőzsdezárásra valamelyest magukhoz tértek a közép- és kelet-európai tőzsdék, az amerikai kamatcsökkentés híre mérsékelte az irányadó mutatók korábban felhalmozott veszteségeit. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX, a hétfői és a múlt heti 3 százalék feletti esés után kedden 23.454 ponton zárt, ami 85 pontos erősödés az előző naphoz képest. A kereskedők arra figyelmeztettek, hogy a pozitív zárás még nem feltétlenül jelent trendfordulót. A budapesti bankközi devizapiacon kedd reggel folytatódott a forint gyengülése, az eurót fél tíz körül 261 forint 50 filléren jegyezték a hétfő délutáni 259 forint után. A New York-i tőzsdék nyitását követően az irányzat ismét a forintnak kedvezett, így este már 257 forint 35 filléres euróról számoltak be a kereskedők.

Alktománybírósági döntés a népszavazásról

Az Alkotmánybíróság elutasította a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat. A Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezések nyomán az Országgyűlés december 17-ei határozataiban elrendelte a népszavazást. A jogorvoslati határidő végéig hét kifogás érkezett, ezek közül hat mindhárom országgyűlési határozatot, míg egy kizárólag a képzési hozzájárulással összefüggő határozatot támadta meg. Az Alkotmánybíróság mai egyhangúlag elfogadott határozataiban egyik kifogást sem találta megalapozottnak, valamennyit elutasította. A köztársasági elnök a határozatok Magyar Közlönybeli megjelenésétől számított 15 napon belül kell kiírja a népszavazást. A referendum várhatóan március 9-e és április 20-a között lesz valamelyik vasárnap. Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője szerint április 6-a alkalmas időpont a referendum megtartására.

Negyvennégy jogosítvány bánta a rendőrök szigorát

Vasárnap óta 44 ember jogosítványát vette el a helyszínen a rendőrség ittas vezetés miatt - közölte Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója. A szonda elszíneződése esetére zéró toleranciát hirdető, 3 napja hatályos igazságügyi miniszteri rendelet értelmében azonnal, a helyszínen be kell vonni a jogosítványt, bármekkora is volt az alkoholfogyasztás mértéke. Samu István elmondta: a legtöbb embernek az új szabályozás első napján, vasárnap vonták be a vezetői engedélyét ittas vezetés miatt.

Újabb 28 milliárd forint gazdaságfejlesztésre

A tervek szerint a jövő hónap közepén jelennek meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv csaknem 28 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztési pályázatai - közölte az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon egy budapesti szakmai rendezvényen úgy fogalmazott: a pályázati kiírások elsősorban a kis- és középvállalatok fejlődését, a vállalatfejlesztést és a beruházások bővítését szolgálják majd.

Folytatódó MOL-bevásárlás

Folytatja saját részvény vásárlásait a magyar olajtársaság. A közlemény szerint a MOL a programot a közgyűlési felhatalmazás keretei között a visszavonásig, de legkésőbb október 25-ig folytatja.

A Magyar Kultúra Napja

A kultúra az igazság megnyilvánulása, amely összeköti az egy nemzethez tartozókat - mondta az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin a Parlamentben beszélt erről, amikor köszöntötték a magyar kulturális élet szereplőit. A szocialista politikus a Magyar Kultúra Napján emlékeztetett arra, hogy 2008 a reneszánsz éve, a kulturális párbeszéd éve és a Biblia éve is egyben. A házelnök úgy vélte: ez jó alkalom arra, hogy a magyar kultúra a világ előtt is bemutatkozhasson. Január 22-e 1989 óta a magyar kultúra ünnepe. Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Hat év várakozás egy műtétre

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint a Magyarországon vezetett kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól. A közlemény úgy fogalmaz: a magyar biztosítottaknak sok esetben ugyanannyit kell várniuk a nem sürgős műtétekre, mint az olaszoknak, svédeknek vagy az angoloknak. A felügyelet honlapján közzétett adatokból kiderül, hogy a legtöbbet a Budai Egészségközpont Kft.-ben kell várni egy gerincstabilizáló műtétre, összesen 2190 napot, vagyis hat évet. Ugyanezt a műtétet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában öt nap várakozás után elvégzik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×