eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Mire jó a várólista, ha követhetetlen?

Több érdekképviselet is kifogásolja, hogy nincs civil kontroll a transzplantációs várólisták fölött. Mint mondták: korábban megtehették, de ma már nem kérhetik annak az indoklását, ha egy orvos például nem a lista első helyén, hanem sokkal hátrább szereplő beteg szervátültetését irányozza elő hamarabb. Véleményük szerint a tavaly életbe lépett rendelet sérti a civilek jogait.

A transzplantációs várólista működtetéséhez transzplantációs bizottságok alakultak. Ezen testület egyikénél kezdeményezheti a beteg kezelőorvosa a transzplantációra való alkalmasság kivizsgálását. A bizottság a szakmai szabályok alapján dönt, és csak ezt követően kerülhet a páciens a várólistára.

A testületek működésébe tavaly már nem volt rálátásuk a betegek érdekeit képviselő szervezeteknek. Székely György, a Magyar Szervátültetettek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendelkezés sérti a civilek jogait.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Ádám Aurél, a Vesebetegek Országos Szövetségének elnöke. Õ arra is rámutatott: a szakmai kritériumok sem nyilvánosak.

A nyilvános központi transzplantációs várólistát tavaly óta az Országos Vérellátó Szolgálat vezeti. A szolgálat internetes oldalán látható: hányan várakoznak például vese-, szív-, máj- vagy tüdőtranszplantációra.

A leghosszabb a veseátültetés előtt állók listája. Õk több mint 640-en vannak.

Sokan 4-5 éve, de van, aki 1995 óta reménykedik a műtétben. A májátültetésre várakozók valamennyivel szerencsésebbek, kevesebben, pontosan 55-en vannak.

Közülük a legrégebbi beteg 2004-ben került a listára. A mihamarabbi szívtranszplantációban 19, tüdőátültetésben összesen 8 páciens bízik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×