eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

A volt államfő és az MTA elnöke Sólyomhoz: "drámai egészségromlás várható"

A köztársasági elnöknek írt levélben fogalmazták meg az egészségügyi reformmal összefüggő aggályaikat neves közéleti személyiségek. A Mádl Ferenc volt államfő és Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke által is aláírt levélben arra kérik Sólyom Lászlót, forduljon az Alkotmánybírósághoz a kormánypártok által elfogadott törvénytervezet ügyében.

A Sólyom Lászlóhoz írt közös levélben Bod Péter Ákos, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, Granasztói György egyetemi tanár, Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnöke, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Zlinszky János volt alkotmánybíró arra kéri Sólyom Lászlót, hogy a hétfőn elfogadott törvény aláírása előtt kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

A levél aláírói közölték: a széles körben folytatott szakmai konzultációk után úgy vélik, hogy a változások jelentősen csökkentik a gyógyításra fordítható összeget, növelik a járulékos költségeket, emiatt a betegek nagy részének a mostaninál jóval többet kell majd fizetnie.

A közéleti személyiségek arra hívták fel az államfő figyelmét, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a piacosodó egészségbiztosítási rendszer háttérbe szorítja a prevenciót és akadályozza az új technológiák, gyógyítási eljárások bevezetését.

A levél írói szerint az elfogadott törvénytervezet számos pontja alkotmányossági szempontból is vitatható. A mai egészségügyi intézményhálózat és a már befizetett járulékok a nemzeti vagyon részét jelentik, így felosztásuk, a magánbiztosítói rendszer részévé alakításuk azt jelentené, hogy nem kapják meg a magánvagyonokéhoz hasonló minőségű védelmet.

Az intézményhálózat teljesítőképességét csökkentő átszervezés következményeként keletkező "várólisták" létrejötte és a fizető betegek részére a soronkívüliség biztosítása sérti a lehető legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz jutás egyenlő esélyének biztosítására vonatkozó előírást.

Alkotmányellenesnek tartják azt is, hogy a törvényben a biztosítóknak kínált nyereséggarancia terhei az egészségügyi ellátás eszközeit csökkentik.

A levél aláírói úgy vélik: a felsorolt tényezők drámai mértékben ronthatják a társadalom egészségi állapotát, ezért arra kérik Sólyom László államfőt: éljen azzal a jogával, hogy a kormánypártok által elfogadott törvénytervezetet előzetes normakontrollt kérve az Alkotmánybírósághoz küldje.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×