eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Imádkozzon, hogy ne legyen nagyon hideg!

A lakossági fogyasztóknál 10 százalékos áram- és 5 százalékos gázár-emelés várható január elsejétől. Az árampiacon az ipari fogyasztóknak a piacnyitás miatt jóval drágább lesz az áram. A gázpiacon 2008 júliusában várható a nyitás.

A Népszabadság információi szerint a gazdasági tárca a héten hozza nyilvánosságra azt a rendeletet, amely meghatározza az egyetemes szolgáltatók árrését, alapvetően ettől függ, hogy mennyivel lesz több az áram ára a lakossági fogyasztóknak.

Az eddigi információk szerint nagyjából 10 százalékos mértékű lesz az árnövekedés. A szabad piacon szakértők szerint akár 30 százalékkal is drágább lehet majd az áram. A közületek pedig nagyjából 15 százalékos emelkedésre számíthatnak.

A lap szerint ez utóbbinál azért nem lesz az ipari fogyasztókhoz hasonló mértékű a növekedés, mert a kormány azt kérte az energiaszektor szereplőitől, hogy az átlagos emelés ne legyen magasabb 15 százaléknál, még akkor se, ha elvileg a közületek is a szabad piacról kell vásárolnak.

Öt százalék körüli lesz a gázáremelés - legalábbis ezt közölte nemrég a gazdasági tárca. A drágulást a kőolaj világpiaci árának idei emelkedésével magyarázták, mivel emiatt az oroszoktól érkező import földgáz is drágább lesz jövőre.

A növekedés a hivatalos magyarázat szerint azért ilyen csekély mértékű, mert az olaj árának meredek emelkedését ellensúlyozza a dollár gyengélkedése. Energiapiaci szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy eszerint tavasszal és nyár elején is logikus lenne újabb gázáremelés. A szakminisztérium szerint viszont a 2008 júliusi piacnyitásig nincs ok nagyobb mértékű emelésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×