eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Gyurcsány nem foglalkozott a kifogásokkal: aláírta a kinevezést

Kinevezte a kormányfő a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának Laborc Sándort, aki eddig megbízott vezetőként irányította a szervezet munkáját.

Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc azután döntött így, hogy a C-típusú átvilágítás nem állapított meg nemzetbiztonsági kockázatot Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter jelöltjének kinevezésével összefüggésben.

Korábban a Fidesz és a KDNP is azt kérte a miniszterelnöktől, ne nevezze ki Laborc Sándort, mert kockázatosnak tartották, hogy a jelölt az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága november 23-ai zárt ülésén nem tartotta alkalmasnak Laborc Sándort a posztra, mivel a szavazáskor csak az MSZP támogatta, az SZDSZ tartózkodott.

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke azt mondta: a miniszterelnök gyakorlatilag semmibe vette a parlamenti demokráciát, hiszen az elmúlt 17 évben példátlan módon úgy nevezte ki Laborc Sándort az NBH vezetőjének, hogy a jelöltet előzőleg nem találta alkalmasnak a nemzetbiztonsági bizottság a posztra.

Az ellenzéki politikus szerint Gyurcsány Ferenc ezzel a kinevezéssel az ország érdekeit is semmibe vette, mert a KGB-akadémiát végzett Laborc Sándor hátráltathatja a Magyarország iránti bizalom megerősödését a NATO szövetségi rendszerén belül.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×