eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Több mint 20 érdekképviselet csatlakozott a hétfői sztrájkhoz - a nap hírei

Több mint 20 érdekképviselet csatlakozott a hétfői országos munkabeszüntetéshez. Irakban átadták a déli Bászra tartomány fölötti ellenőrzést a bagdadi kormánynak a brit haderők. Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar úszóválogatott a debreceni rövidpályás Európa-bajnokságot. A nap hírei 2007. december 16-án, szombaton.

Hétfői sztrájk

Országos sztrájk lesz hétfőn az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása miatt, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége felhívásához 21 érdekképviselet csatlakozott.

A munkabeszüntetésben vasutasok, pedagógusok, egészségügyi dolgozók, és más ágazatok, köztük a villamos-energia ipar és a Budapest Airport egyes szakszervezetei is részt vesznek.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége országszerte több mint 40 helyen tart félpályás útlezárásokat.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan időre hirdette meg az akciót reggel 6 órától, az elégséges szolgáltatásokról vasárnap délután sem sikerült megegyezni, ezért reggel 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről név szerint szavaznak a képviselők hétfőn a Parlamentben. Ezt a Fidesz kezdeményezte és a javaslatot az MSZP is támogatta.

Tarlós István, az ellenzéki párt fővárosi frakciójának vezetője arról számolt be, hogy a Fidesz által 250 ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a lakosság 76 százaléka nem akarja, hogy az Országgyűlés megszavazza az egészségügy átalakításáról szóló tervezetet.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP Országos Választmányának szombati ülése után azt közölte: biztos abban, hogy a parlament hétfőn jóváhagyja az egészségbiztosítási törvényt.

Az MDF javaslata Kákosynak

Informatikai és hírközlési szakállamtitkár kinevezésére kérte Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje.

A testület nyílt levelében úgy vélte: az informatika területének megerősítésére lenne szükség. A kabinet álláspontja szerint a szakállamtitkár kinevezésével 3 év alatt elérhető lenne az információs társadalom 3 alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, és a digitális esélyegyenlőség megteremtése.A britek átadták Bászra ellenőrzését

Irakban átadták a déli Bászra tartomány fölötti ellenőrzést a bagdadi kormánynak a 2003 márciusa óta ott állomásozó brit haderők.

A ceremóniát a bászrai repülőtéren lévő brit támaszponton rendezték; az átadásról szóló jegyzőkönyvet a tartományi kormányzó és a délkeleti országrész többnemzetiségű erőinek brit parancsnoka írta alá.

Az ünnepségen részt vett a brit külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője is. Bászra az utolsó volt a négy legdélibb tartomány közül, amely visszakerült az irakiak ellenőrzése alá. A körzetben kevesebb mint 5 ezer brit katona állomásozik, de bejelentették, hogy számuk a jövő év elején a felére csökken.

Hideghullám Görögországban is

Hideghullám és sűrű havazás érte el a hét végén Görögország északi részét. Szaloniki repülőterének forgalmát is érintette a havazás.

Közben tovább tart az ítéletidő Olaszországban is, a hó és jég több körzetben fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Calabriában mínusz 15 fokot is mértek, és a hatóságok kötelezővé tették a hóláncok használatát az autósok számára a jégpáncél borította utakon. Ugyancsak szünetel a forgalom Bari és Brindisi repülőterén.

Kodály sírjánál emlékeztek

Megemlékezést tartott Kodály Zoltán sírjánál a Farkasréti temetőben a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a zeneszerző születésének 125-ik, halálának 40-ik évfordulója alkalmából.

Ezzel a kettős évforduló tiszteletére rendezett jubileumi év a záráshoz érkezett. Este a Zeneakadémián ünnepi műsor hangzott el Kodály Zoltán műveiből, a Magyar Állami Operaházban pedig a Psalmus Hungaricust és a Székelyfonót játszották.

Kilenc magyar érem a debreceni úszó Eb-n

Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar úszóválogatott a debreceni rövidpályás Európa-bajnokságot.

Az utolsó napon Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban új Európa-csúccsal nyert. Korábban Cseh László mindhárom számában aranyérmet szerzett.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×