eur:
397.78
usd:
359.25
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

"Ideje lenne fellépni a szélsőségesek ellen"

Magyarországon a civil társadalomban nincs elég erő, hogy hatásosan fellépjen a szélsőségek ellen, de az sem tisztázott, hogy mit tekint a széles közösség szélsőségességnek - mondta az Inforádiónak Tamás Pál szociológus. A Szociológiai Intézet igazgatója szerint szükség lenne az ellenállásra.

A hazai civil társadalom olyan gyenge, hogy nincs ereje a szélsőségekkel szembeni ellenállásra - mondta az InfoRádiónak a Szociológiai Intézet igazgatója.

Tamás Pál úgy véli: ezek a laza csoportok legfeljebb tiltakozó nyilatkozatokat tesznek közzé, más, nagyobb energiaigényű akciókra ebben a miliőben nincs gyakorlati lehetőség.

A szociológus szerint a magyar értelmiség tiltakozását a 80-as évek végén, a 90-es évek idején manifesztumok kibocsátásában látta, ez nem volt ugyanis fáradságos, az utcára vonulás azonban magában hordozta a személyes kockázatot is.

"Ebből következően lett az aláírás a magyar ellenállás kizárólagos technikája" - mondta Tamás Pál.

Nem tudjuk, ki az ellenség

A Szociológiai Intézet igazgatója szerint azért is nagyon nehéz széles körű tiltakozó akciókat szervezni, mert abban sincsen konszenzus a társadalom tagjai között, hogy ki a szélsőséges és ki nem.

Magyarországon nincsenek olyan jól szervezett, kemény, biztos ítélettel rendelkező csoportok, amelyek a neofasisztákkal vagy szélsőséges jobboldali erőkkel szemben hajlandóak lennének önbíráskodásra - mondta a szociológus.

Tamás Pál hozzátette: a szervezetek azt várják, hogy az állam lép majd a szélsőségesek ellen.

A Szociológiai Intézet igazgatója kijelentette: itt lenne az ideje, hogy a most már nyíltan fasiszta jellegű jelszavakkal felvonuló és erőt demonstráló csoportokkal szemben megnyilvánuljon az ellenállás.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×