eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Érdekes szereposztás a fővárosi önkormányzatnál

A Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága pályázat nélkül nevezne ki három fővárosi színházigazgatót. Demszky Gábor főpolgármester és helyettese, Horváth Csaba tiltakozik ez ellen, és pályázatot írna ki a posztokra. Az eset érdekessége, hogy júniusban két igazgatói kinevezésről már lezajlott egy hasonló vita, csak akkor Bőhm András még a pályáztatás pártján volt, és Horváth Csaba szorgalmazta a pályázat nélküli kinevezést.

A közigazgatási hivatalhoz fordul Bőhm András, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke Demszky Gábor döntése miatt. A főpolgármester ugyanis felfüggesztette a bizottság múlt heti határozatát, amely szerint három színházigazgatónak pályáztatás nélkül hosszabbítanák meg a kinevezését.

A Madách Színház, az Új Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatói kinevezései rövidesen lejárnak. Az eset azért különösen furcsa, mert júniusban Bőhm András volt az, aki a leginkább tiltakozott, amikor Horváth Csaba főpolgármester-helyettes javaslatára a bizottsági többség pályázat nélkül nevezte ki két színház vezetőjét a következő ciklusra.

Sőt, Horváth Csaba májusban olyan előterjesztést nyújtott be, amely mind az öt igazgatónak meghosszabbított volna a kinevezését. Ezt nem sikerült elérnie, ám két vezetőt kineveztek. Léner Pétert, a József Attila Színház igazgatóját további három évre, Puskás Tamást, a Vidám Színpad vezetőjét pedig négy évre választotta meg a testület.

Bár az igazgatókat akkor kormánypárti és MDF-es voksokkal nevezték ki ismét, a kulturális bizottság szabad demokrata elnöke rosszallta a döntést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×