eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Ellentmondásos gyógyszerösztönzési terv a kormány előtt

Tiltakoznak a magyarországi gyógyszergyártók az egészségügyi tárca úgynevezett gyógyszerészösztönzési terve ellen. Az lnfoRádió úgy tudja: a kormány januártól többlettámogatást adna azoknak a patikáknak, ahol az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat ajánlják a betegnek. Az egészségügyi miniszter azt mondta, ilyen rendszer több európai országban is muködik.

A magyarországi gyógyszergyártók úgy vélik: szakmaiatlan, versenyellenes és gazdaságilag kedvezőtlen helyezetet eredményez az egészségügyi tárca által kidolgozott gyógyszerészösztönzési program.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója szerint annak eldöntése, hogy egy adott orvos milyen konkrét készítményt ír fel a betege részére, hosszú konzultáció és mérlegelés eredménye.

Az indítvány figyelmen kívül hagyja a betegek egyéni gyógyszerelési igényeit, és nem veszi figyelembe az egyéni érzékenységet - vélte Bidló Judit.

Az igazgató hozzátette: a gyógyszerészek anyagi érdekeltsége miatt megromolhat a beteg-patikus kapcsolata. "A tervezett intézkedés megvalósulása szembeállítaná egymással a beteget és a gyógyszerészt, mivel a gyógyszerészt anyagilag érdekeltté teszi abban, hogy irányítsa a beteg gyógyszerválasztását. Ez különösen problémás lehet olyan esetben, ha a beteg egyébként ragaszkodna megszokott gyógyszeréhez".

Horváth Ágnes szerint ez csak egy lehetőség

Az egészségügyi miniszter nem érti a gyógyszerészek aggodalmát. Horváth Ágnes szerint ilyen ösztönző rendszer több európai országban is működik.

"Ez csak egy lehetőség a gyógyszerészek számára, tehát nem kötelező. Ha olcsóbb terméket ajánlanak a betegnek az azonos hatóanyagú készítményekből, akkor pénzt, kvázi jutalmat kapnak az államtól" - mondta Horváth Ágnes, hozzátéve: az OGYI kiadta mi-mivel helyettesíthető, ami alapján a patikusok jól tudnak dönteni.

Ha a Parlament megszavazza a módosító indítványt, akkor januártól életbe léphet a gyógyszerészi ösztönző rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×