eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Negyedmilliárdot spórolnak a megszűnő pályamatricán

Jövőre megszűnik az autópályadíj befizetését igazoló matrica, a benzinkutaknál már csak az ellenőrző szelvényt kapják meg az autósok - mondta el az InfoRádióban az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András közölte: január elsejétől nem kell kiragasztani az autópálya-matricát, mert azt felváltja az "e-matrica". Ha valaki benzinkútnál fizeti ki az autópálya-használat díját, akkor megkapja a blokkot, megnézi, hogy helytálló adatokat tartalmaz-e, majd aláírás után ezt a szelvényt teszi el.

Ez az Állami Autópálya Kezelőnek körülbelül 250 millió forintos megtakarítást jelent, ennyivel több marad az Útpénztárban, amit közutak fenntartására lehet fordítani - tette hozzá a szóvivő.

Winkler-Virág András beszámolt arról is, hogy a november végi adatok szerint az előző év azonos időszakához képest 25 százalékkal több matricát adtak el, mint tavaly, ami 38 százalékkal nagyobb bevételt eredményezett, bruttó 44,7 milliárd forintot.

Ennek oka az autópálya-használók számának növekedése, valamint a 2007-ben átadott 71 kilométer új sztráda.

A szóvivő korábban arról is beszélt, hogy egyre többen fizetik be az autópályadíjat SMS-ben vagy telefonon is, hiszen már nemcsak négynapos, hanem bármilyen "virtuális matricát" meg lehet vásárolni.

Jövőre újdonság lesz az is, hogy a motorosok egész évben vásárolhatnak virtuális négynapos autópályamatricát, amely fele annyiba kerül, mint az autósoké.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×