eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Népszerű a belvárosi oltási program

Több mint ötszáz, 18 év alatti fiút és lányt oltottak be az idén egyebek mellett méhnyakrákot okozó humán papillóma vírus (HPV) ellen a Belvárosban a kerületi önkormányzat költségére - jelentette ki az InfoRádió kérdésére a városrész alpolgármestere. Emellett ugyanakkor fontos lenne, hogy a nők rendszeresen vegyenek részt méhnyakrák-szűrésen.

Belváros-Lipótváros alpolgármestere közölte: a kerületi lakosok esetében az önkormányzat magára vállalja 18 éves korig a nem kötelező, hanem csak ajánlott védőoltások költségeit, mert kiemelten fontosnak tartják a megelőzést.

Sok ember nem engedheti meg magának, hogy megfizessen akár csak közepesen drága oltásokat, a HPV elleni vakcina pedig kifejezetten drágának számít a 90 ezer forintos költségével - jegyezte meg Jeneiné Rubovszky Csilla.

Az alpolgármester hozzátette: a HPV elleni oltást összesen 500-an vették igénybe, ebből 338-an 13-14 éves lányok és fiúk - ebben a korcsoportban 12-en utasították vissza a lehetőséget -, a többiek 15-18 évesek. Ez az önkormányzatnak majdnem 22 millió forintjába került.

Hanyagolják a szűrést

A belvárosi oltási programról a MÁV Kórház főorvosa az InfoRádióban azt mondta: helyes és támogatandó minden olyan kezdeményezés, amely betegségmegelőző intézkedésre irányul.

Marton István kitért arra is, hogy a magyar népesség körülbelül fele HPV-hordozó, ennek esetleges következménye a nőknél a méhnyakrák; férfiaknál a heréken és a hímtagon alakulhat ki rosszindulatú elváltozás.

A vírushordozó nők egy-két százalékánál alakul ki a méhnyakrák, de ez is iszonyatosan magas szám - hangsúlyozta a szakember.

Marton István arra is felhívta a figyelmet, hogy a méhnyakrák azon kevés betegségek egyike, amelyet idejében felismerve nagyon jól gyógyítható. Magyarországon azonban az érintett korosztály negyven százalékánál is kevesebben járnak méhnyakrák-szűrésre.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×