eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Medián: Tízből hatan támogatják a sztrájkokat

A Medián felmérése szerint tízből hat ember támogatja a sztrájkokat. A közvélemény-kutató cég kutatásvezetője az InfoRádiónak elmondta: az ellenzéki szavazók nyolcvan százaléka elfogadhatónak tartja a munkabeszüntetéseket, de a kormánypárti szimpatizánsok közül is minden hatodik ember jogosnak tartja a tiltakozásnak ezt a formáját.

Arra a kérdésre, hogy melyek voltak a közelmúlt legfontosabb közéleti-politikai eseményei, a válaszadók nagyjából fele válaszolta azt, hogy a sztrájkok, amelyekről szinte mindenki hallott - mondta az InfoRádiónak a Medián kutatásvezetője.

Bakonyi Eszter közölte: a sztrájkoló csoportok közül a legismertebbek a vasutasok, majd a BKV-dolgozók és a pedagógusok következtek.

Ugyancsak a vasutasokról tudják a legtöbben, hogy miért választották a munkabeszüntetést - tette hozzá a Medián munkatársa.

A teljes népesség több mint fele helyesnek tartja, hogy egyes csoportok sztrájkolnak, mivel ezek tagjainak munkahelyét komolyabban érintik a kormány intézkedései, igazuk van tehát, amikor nem veszik fel a munkát - tette hozzá a Medián kutatásvezetője.

Ezt a véleményt nagyon erősen befolyásolja a pártpreferencia: az ellenzékiek körében ezt tízből nyolcan így gondolják, a kormánypártiak közül azonban csak alig minden hatodik. Nagyon megosztottak a kérdésben azok, akik nem határozott pártválasztók - közölte Bakonyi Eszter.

A Medián munkatársa hozzáfűzte: ugyancsak megosztott a közvélemény abban a kérdésben, hogy hatékony eszköz-e a sztrájk. A népességnek valamivel több mint a fele hatékonynak tartja, tízből négyen azonban úgy vélik, hogy ezzel nem lehet komoly eredményeket elérni, a munkabeszüntetés pedig csak kényelmetlenségeket okoz.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×