eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Raport Gyurcsánynál: melyik miniszter kap selyemzsinórt?

Bár a kormánytagok az idén nem találnak jutalommal teli borítékot a karácsonyfa alatt, teljesítményük értékelése nem marad el.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc januárban "raportra" hívja minisztereit, hogy mindegyikükkel négyszemközt tárgyalja ki az elmúlt év eseményeit és teljesítményét; valamint megvitassa velük a hogyan és merre tovább kérdéseit.

A cikk szerint a miniszterelnök leginkább Gráf József agrárminiszter, illetve Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter munkáját értékeli.

Az előre vetíthető, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel nem lesz könnyed beszélgetése, ahogyan tartogathat még meglepetéseket a Kákosy Csaba leendő gazdasági tárcavezetővel való négyszemközti egyeztetés is.

A Népszabadság azt írja: változtatna az Európai Bizottság az éppen harminc éve kialakult gyakorlaton, miszerint a pénzintézetek nem számolnak fel áfát, ám egyúttal nem is igényelhetik vissza a forgalmi adót olyan szolgáltatások után, amelyeket maguk vesznek igénybe. Márpedig a kiszervezések révén egyre több az ilyen, például a telefonos ügyfélszolgálatok, a call-centerek esetében.

A javaslatot szerdán jelentette be Brüsszelben Kovács László adóügyi EU-biztos. Az európai jogszabályalkotásnak az utóbbi harminc évben kialakult gyakorlati összevisszaság miatt ott kell kezdődnie, hogy egyáltalán meghatározzák: melyek ezek a szolgáltatások.

A Magyar Nemzet azt írja: vagyonosodási vizsgálatnál zavarba jöhet az a magánszemély, aki nem tudja bizonyítani, hogy a revizornak szemet szúró értéktárgyát karácsonyra kapta ajándékba - ezért érdemes erről szerződést kötni nagyvonalú rokonunkkal is.

A megajándékozottnak ugyanakkor illetéket kell fizetnie, ha az ajándék többe kerül 150 ezer forintnál.

Jóval több gázolajat használ Európa, mint amennyit megtermel - ez a magyarázata, hogy a szerdai üzemanyagár-emelés után Magyarországon már többe kerül a gázolaj, mint a benzin - írja a Magyar Nemzet.

Pedig a dízelüzemű autók tulajdonosai, köszönhetően az alacsonyabb jövedéki adónak, kis túlzással emberemlékezet óta olcsóbban tankolhattak benzines társaiknál, és részben ez ütött most vissza rájuk.

Az árelőnynek is köszönhetően ugyanis annyira elterjedtek a dízelmotoros gépkocsik, hogy az európai finomítók már csak az orosz importgázolajjal képesek kielégíteni az igényeket. Benzinből viszont sok van - a felesleget Európából döntően Amerikába viszik.Tévedés következménye a lőrinci horgásztó nehézfémszennyezésének mértékéről napvilágot látott hír, mert a város vezetői összecserélték a mértékegységeket - mondta Jánosi László, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője az Indexnek.

Sárosi Károly, a Heves megyei település alpolgármestere hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy környezetkárosítás miatt feljelentést tett Lőrinci önkormányzata, azt követően, hogy a határértékeket több százszorosan meghaladó nehézfémszennyezést mutattak ki a helyi horgásztóban.

A feljelentés alapját képző vizsgálati anyagban azonban a víz literjének nehézfémtartalmát mikrogrammban adták meg, miközben az egészségügyi határértékek meghatározására a miligramm/litert használják a jogszabályok.

A település polgármestere, Víg Zoltán elismerte: laikusként nem fedezte fel "a mértékegységeken alapuló tévedést".

Megfélemlítettek és megaláztak, majd megkopasztottak egy magyar autóst az osztrák autópálya-rendőrök, a jelek szerint csak azért, mert nem tudott németül és nem volt nála elég euró - írja az Index.

Az internetes portál a fiatalember apjának elbeszélései alapján írja le, hogyan fizettettek a schwechati autópálya-rendőrök 1.100 eurós büntetést a férfival, aki a megengedett 100 helyett 130 kilométer per órás sebességgel hajtott az A4-es autópályán.

A Világgazdaság azt írja: egyszemélyes holding formájában működhetnek a jövő tavasztól a Fővárosi Önkormányzat kórházai, ha a decemberi közgyűlés támogatja a tervet.

A 150 milliárd forintnál nagyobb értékű ingatlanvagyont és az évi 50 milliárdos működési bevételt központilag kezelnék. Ennek előnyét igazolja a debreceni Városi Egészségügyi Szolgáltató Kht., ahol 10-15 százalék a bevétel arányos eredmény.

A kórházak képviselője a legnagyobb előnyt a gyógyítási együttműködésben látja, amelynek során a holding - vállalva a betegellátás felelősségét - szakmai mátrix alapján tervezné a beteg-utakat. Ezzel javulna az ellátás minősége, a tb-től járó pénz pedig célzottan a beteget követné.

A portfolio.hu azt írja: bár az elmúlt egy-két napban megindult az emelkedés a globális részvénypiacon, az évnek még nincs vége, és az elmúlt két hónap teljesítménye alapján úgy látszik, hogy az elmúlt években megszokott év végi, "mikulás rali" idén elmaradhat, a befektetők meglehetősen rosszul zárhatják a 2007-es 4. negyedévet a világ tőzsdéin.

A hitelpiaci válság júliusi kipattanása megviselte a részvényárfolyamokat, ám a szeptemberi kamatvágás után ugyan úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, csakhogy jöttek a kiábrándító harmadik negyedéves jelentések és veszteség leírások, melyek újra felerősítették a félelmeket. 2002 óta nem volt példa arra, hogy elmaradjon a hagyományosan erős negyedik negyedév a részvénypiacokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×