eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Koalíciós kapcsolat: jeges kezek

Továbbra is fagyos az MSZP és az SZDSZ viszonya az egészségügyi reformról szóló törvénytervezet miatt.

A koalíció szempontjából fontos dátum 2007. december 17. A parlament ugyanis ezen a napon szavaz az egészségbiztosítási törvényről, amely a legélesebb szembenállást okozza a kormánypártok között.

A jogszabálycsomag végleges formájából és annak elfogadásából derül ki, hogy az MSZP vagy az SZDSZ kényszerült-e többet feladni eredeti elképzeléseiből.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök például a minap úgy fogalmazott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy "ha az egészségügyi reform nagy zárótörvényét a kormány nem tudja elfogadtatni a parlamentben, nos, ott mindenkinek föl kell tenni a kérdést, hogy Te jó ég, hogyan tovább!?"

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő és koalíciós államtitkár szerint nekik nincs vitájuk a szocialistákkal, mert a vita az MSZP-n belül van.

A vita azon folyik, hogy az MSZP kitart-e a kormánya, kormányfője, a miniszterei mellett vagy nem - mondta.

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője múlt héten arról beszélt az InfoRádiónak, hogy az egészségbiztosítási törvénnyel összefüggésben buta és önző dolog lenne presztízsszempontokra hivatkozni. Kormányválságtól egyelőre ő sem fél.

Mindeközben a gazdasági minisztérium éléről távozó Kóka János lesz az SZDSZ új parlamenti frakcióvezetője és korábbi miniszteri kabinetvezetője irányítja már decemberben a GKM-et.

A kisebbik kormányzópárt nagy öregjei pedig egyre hátrébb szorulnak.

Gyurcsány Ferenc a Bloombergnek idegölőnek nevezte a mostani időszakot.

"Aki a részleteket nem ismeri, azt hiszem, hajlamos ezeket túlértékelni. Megy a lélektani hadviselés - azt hiszem, hogy ez a jó szó - mind a két részről. De a végeredményt tekintve nem háborúzni akarnak a felek, hanem megállapodni" - mondta a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×