eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Három ponttal emelkedik minden szabálysértés "ára"

Egységesen három ponttal emelkedik a közúti közlekedésben a szabályszegésekhez rendelt pontok száma - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben. szabálysértésekről szóló törvényjavaslat megemeli a helyszíni bírság alsó és felső határát is.

A szándékos bűncselekmény esetén adható pontszám 10, a gondatlan elkövetés miatt adható 7 lesz, szabálysértés esetén, annak súlyosságától és gyakoriságától függően, 1-6 pont adható - közölte a politikus a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény módosításának általános vitájában. A szabálysértésekhez kapcsolódó pontokat kormányrendelet rögzíti.

Az autóvezetők pontjaikat utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkenthetik, 12 pontig 9 ponttal, 13 és 17 pont között 6 ponttal. Juhász Gábor emlékeztetett rá, hogy 18 pontnál bevonják a jogosítványt.

Arra is vonatkozik, akinek külföldi jogosítványa van


Az államtitkár közölte: az előterjesztés szerint a törvény hatálya kiterjed ezentúl arra a magyar állampolgárra is, akinek jogosítványát külföldi hatóság a járművezetés ottani gyakorlása miatt kicserélte, de az állampolgár külföldi tartózkodása után elmulasztotta a magyar vezetői engedély újraigénylését.

Juhász Gábor elmondta: a kormány nem gondolja, hogy ezzel a törvényjavaslattal a közlekedési morál jobbításának kizárólagos megoldását nyújtja. Az előterjesztés finomítása lehetséges - fűzte hozzá.

Szigorú, de indokolt

Juhász Gábor államtitkár a vitában elhangzottakra válaszolva nem vonta kétségbe, hogy nagyon szigorú lesz a pontrendszer, de ezt indokoltnak tartotta. Mint mondta, a segítségnyújtás elmulasztása, a közúti veszélyeztetés, járművezetés ittas vagy bódult állapotban, cserbenhagyás jogosítvánnyal csak egyszer lehetséges, mert a következő alkalommal bevonják a jogosítványt.

Az államtitkár visszautasította a rendőrséget ért kritikákat. Úgy vélte, a rendőrök megállítanak mindenkit, és ha szükséges, el is járnak vele szemben.A szabálysértésekről szóló törvényjavaslat megemeli a helyszíni bírság alsó és felső határát, amire azért van szükség, mert a bírság irreálisan alacsony összegű a jelenlegi piaci, gazdasági viszonyok között - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a javaslat általános vitájának kezdetén szerdán a parlamentben.

Az államtitkár hozzátette: a helyszíni bírság alsó határa háromezer forint lesz, felső határa pedig húszezer forintra emelkedik. Mint hangsúlyozta, a megemelt bírság kapcsán több ügyet lehet majd a helyszínen elrendezni.

Az államtitkár elmondta azt is: a javaslatban szerepel, hogy a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelmet elutasító határozattal szemben panasznak van helye.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×