eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

A munkáltatók a neves intézményekből érkező, gyakorlott fiatalokat keresik

Az orvosi- és a bölcsészettudományi karok állnak az első helyeken az idei felsőoktatási rangsorban. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ összeállítása szerint még mindig a régi, nagynevű egyetemek a legszínvonalasabbak.

Ahogy tavaly, úgy idén is a nagy egyetemek vezetik a felsőoktatási rangsort - mondta az InfoRádiónak az Országos Felsőoktatási Információs Központ igazgatója.

Kerekes Gábor közölte: idén az első tízben orvosi- és bölcsészkarok szerepelnek, ide ezeken kívül egyedül az ELTE Természettudományi Kara került még be.

Az első helyen holtverseny alakult ki a tavalyi első, az ELTE Bölcsészettudományi Kara és Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara között. A harmadik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara lett - tette hozzá az OFIK igazgatója.

2006-ban az orvosi egyetemek, bizonyos adatok hiánya miatt, nem szerepeltek a rangsorban, ez okozta a mostani átrendeződést - közölte Kerekes Gábor, aki hozzátette: ezek a karok nyilván tavaly is jól szerepeltek volna a listán.

Oktatók és hallgatók

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ az oktatók, illetve a hallgatók minősége, kiválósága alapján állítják össze a rangsort.

Az oktatóknál azt vizsgálják, hánynak van közülük tudományos fokozata és hány diák jut egyre-egyre, a hallgatóknál pedig azt, hányan kerülnek be az intézményekbe nyelvvizsgával, és milyen pontszámmal jutottak be - magyarázta Kerekes Gábor.

Az OFIK igazgatója elmondta: az, hogy az oktatási tárca meghatározta, hogy mely szakokra hány hallgatót lehet felvenni, alig befolyásolta a rangsort.

Neves egyetem és szakmai gyakorlat

A munkáltatóknál sokat nyom a latba, hogy a munkát kereső fiatalok mely felsőoktatási intézményben végeztek - mondta az InfoRádiónak a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Cservenyák Tamás közölte: azok a munkaadók, amelyek megtehetik, hogy válogatnak, eszerint is szelektálnak a hozzájuk jelentkezők közül.

A karriertanácsadó-vállalat ügyvezető partnere szerint a nevesebb intézmények magasabb színvonalú képzést biztosítanak.

Cservenyák Tamás elmondta: gyakorlat, hogy a munkáltatók azokat a frissen végzett fiatalokat választanak ki, akik már dolgoztak munkahelyen, megszokták a légkört és nagyjából ismerik az egyes osztályokat, jó esetben pedig szakmai tapasztalatuk is van.

A megszerzett tapasztalat javíthatja azok esélyeit is a munkakeresésben, akik kevésbé neves egyetemen vagy főiskolán végeztek - közölte a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×