eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán: "Betelt a pohár"

A Fidesz elnöke szerint az október 23-i forradalom és szabadságharcra emlékeztető rendezvényen "azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk: bennünket nem lehet megfélemlíteni". Orbán Viktor kijelentette: felderítik és felelősségre vonják majd az egy évvel ezelőtti események kitervelőit. "Betelt a pohár" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

A Fidesz elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy 1956 vezetői, Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József és Bibó István szabad és független Magyarországot akartak, hogy a magyarok felszabaduljanak a hazugság és az elnyomás alól.

"Ugyanazt akarták, bár nem ugyanúgy. Hajlamosak vagyunk a 'nem ugyanúgyra' emlékezni, az 'ugyanazt' helyett. Ne tegyük!" - szólított fel Orbán Viktor.

"Királyi örökséget hagytak ránk"

"Emlékezzünk a nemzet egységére, a hősiességre, a bátorságra, saját hazánk nagyszerűségére" - szólított fel a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, hozzátéve: "a magyar munkások és értelmiségiek királyi örökséget hagytak ránk, melyet ki kell érdemelnünk: a szabadságot, melyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk".
Orbán Viktor szerint van, amikor a múlt segít megérteni a jelent és van, amikor a jelenből értjük meg jobban a múltat. "Most ilyen különleges pillanat van" - emlékeztetett a Fidesz elnöke.

"Nyugatos nép a keleti önkény hálójában"

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából sohasem akart a kelet része lenni. Szerencsétlen és igazságtalan nagyhatalmi paktumok szorították ki a nyugati világból.

<

Esernyőerdő az Astoriánál
(forrás: hírTV)

"Nyugatos nép a keleti önkény hálójában - ez a magyarok tragédiája, amelyet a kommunizmus hozott a nyakunkra" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Magyarország mindig szabadulni akart annak sorvasztó öleléséből, megalkotni a maga szabad világát.

"Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség, testvériség háromságára épül" - jelentette ki a Fidesz elnöke, aki hangsúlyozta: a szovjetek birodalma a múlté, de a helyén egy új hatalom épül, amely pártfogolja volt híveit.

Intézményesített korrupció és maffiamódszerek


"A történelmi kihívást nem a kommunizmus előtt veszélyes eszmék újraéledése, hanem a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét már a bőrünkön érezhetjük" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ennek jellemzői a hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, az intézményesített korrupció és a maffiamódszerek.

"Hiába a NATO- és európai uniós tagság, ez nem a nyugat és a XXI. század, ez a keleti élet és a múlt század, amit 20 éve próbálunk magunk mögött hagyni, de újra elér és visszahúz bennünket" - jelentette ki a Fidesz elnöke."Bennünket nem lehet megfélemlíteni"

"Aki nem fél semmitől, nem szeret semmit. Nekünk azonban van mit féltenünk: a családunka, a hazánkat" - mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve: mindebből erőt kell meríteni. "Meg kell mutatni, hogy bennünket nem lehet megfélemlíteni".

Orbán Viktor felelevenítve az egy éve történteket, azt mondta: "2006. október 23-án békés törvénytisztelő polgárok emberi méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé rejtőző verőlegények, mögöttük a megrendelő hatalom jól kivehető sziluettje".

Az elkövetők, a közvetlen parancsnokaik, a rendőri vezetés, a politikusok máig azt hiszik, hogy elkerülhetik a felelősségre vonást, de tévednek - hangsúlyozta a pártelnök.

"Nem nyugszunk, amíg minden egyes elkövetőt és felbujtóikat fel nem derítettük és felelősségre nem vontuk" - mondta. Hozzátette azt is: ahol valaki azért élvez védelmet, mert a hatalom berkein belül van, ott kiszolgáltatják az embereket a gátlástalanságnak és az erőszaknak.

Tegyünk hitet az erőszakmentesség mellett

A Fidesz elnöke szerint Magyarországon évek óta semmi más nem jött létre, mint válság, szenvedés és elkeseredettség. Mint mondta, a szociális válság gyűrűjébe az egész ország belesodródik, hiszen nincs jobb- vagy baloldali tandíj és vizitdíj.

Meg kell vonni a támogatást a gonosztól

<

Az ünneplő tömeg
(forrás: hírTV) (képgaléria)

Orbán Viktor szerint ezért a leszakadó rétegeknek történelmi szövetséget kell kötniük az egyre inkább lesüllyedő polgársággal, ennek a történelmi szövetségnek pedig hitet kell tennie a népuralom helyreállítása, és az országot kifosztók felelősségre vonása mellett.

"Tegyünk hitet az erőszakmentesség mellett, mert józan megoldásra van szükség. Az erőszakot el kell vetni" - jelentette ki Orbán Viktor. Beszédében kifejtette: az országot aláásó hazudozás és korrupció már lelepleződött, a gonoszságot ezért már csak az erőszak táplálja. "Aki erőszakhoz nyúl, az ő erejét növeli, az ő szolgájává válik. Hogy megvonjuk a támogatást a gonosztól, teljes mértékben tartózkodni kell az erőszaktól".

Az első lépés a népszavazás

Orbán Viktor kijelentette: több mint 300 ezer aláírás gyűlt össze a népszavazási kezdeményezéshez. Hozzátette: bár sokan akarták megakadályozni, és minden lehetséges "megállónál" meg kellett állni, végül mégis lehetségessé vált az aláírásgyűjtés.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a népszavazás olyan történelmi egységet kovácsolhat, amelyre '56 óta nem volt példa. "Nem azért jöttünk a világra, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki. Ezt üzenik '56 mártírjai" - zárta a beszédét Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×