eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kísért a múlt: ismét csatatér lett Budapest

Budapest több pontján is összecsaptak a rendőrökkel a Szabadság térről indult tüntetők a nemzeti ünnep előestéjén. Este fél kilencre helyreállított a rend.

Az összecsapások a Nagymező és a környező utcákban kezdődtek, onnan a rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal szorították ki a tömeget.

A tüntetők ezután kettéváltak: egy részük a Nyugati tér irányába, a másik a Hold utca felé vonult.

A randalírozók kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, autókat és kukákat gyújtottak fel. A Zichy Jenő utcában a tömeg parkoló autókkal zárta el az utat.

Az InfoRádió értesülése szerint a Reuters fotóriportert üveggel dobták fejbe. Megsérült a Népszabadság és a Népszava egyik fotóriportere is.

A Vécsey utcában a tüntetőket és az újságírókat sorba állítva igazoltatták a rendőrök, és a náluk lévő táskákat, illetve hátizsákokat is átnézik.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató tüntetők többsége arcát kendővel és sállal takarta el. A tömeg hosszasan skandálta, hogy "Fegyverbe", miközben arra biztatta az őket ablakból néző embereket, csatlakozzanak a menethez.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádióban elmondta: öt sérültet - a három újságírót, egy rendőrt és egy tüntetőt - láttak el.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tudja, hogy négy rendőr és négy civil sérült meg könnyebben. Képgaléria itt!

A Szabadság térről indultak

A tömeg a Szabadság térről, a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényéről indult az Operaház felé.

Miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra - szavakkal buzdította a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a tömeget.

Az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított diósdi férfi úgy fogalmazott: "köpök rá, hogy lakhelyelhagyási tilalom alatt vagyok, gondolkodjátok el, miért vagyok itt, miért kockáztatok. Nektek is cselekednetek kell".

A 2002-es Erzsébet híd lezárásakor ismertté vált férfi beszédével arra szólította fel a tömeget, hogy vonuljanak az Operaház felé annak ellenére, hogy azt a rendőrség korábban megtiltotta.

A főként kopaszra nyírt, fekete ruhát és fehér fűzős katonai bakancsot viselő fiatalok beszéde közben hosszan skandálták, "fegyverbe, Gyurcsány takarodj".

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke azt mondta: "a hatalom kijárási tilalmat rendelt el, sokan félnek kijönni az utcára, de hitre, hűségre és bátorságra van most szükség".

Toroczkai Lászlót a renndőrség később őrizetbe vette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva tiltotta meg, hogy a Szabadság téri tiltakozók demonstrációjuk után felvonulást tartsanak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×