eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Gyurcsány temeti az ellenzéket

A miniszterelnök szerint ma inkább csak beszélnek a válságról, ám válságjelek nincsenek, hiszen ilyeneket a hétköznapok nem igazolnak vissza. Gyurcsány Ferenc a Népszava hétfői számában megjelent interjújában úgy vélte, jövőre a gazdaságban egyensúly közeli állapotot várható.

"A válsághangulatot csupán az ellenzék gerjeszti, sem az utca, sem a hétköznapon nem igazolják ezt vissza" - fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy jövőre a növekvő gazdasági teljesítmény egyensúlyhoz közeli állapotot, csökkenő inflációt teremt.

A kormányfő szerint véget ért a kormányzás első két, legnehezebb esztendeje. Közölte: míg a kormányzás első másfél éve a lebontás időszaka volt, addig 2008 "nagyobbik része az erős alapozás időszaka lesz".

Mint mondta, bármi is lesz a Fidesz népszavazásának eredménye, ki fog derülni, hogy "a stratégia kudarcot vallott".

Ezért - tette hozzá Gyurcsány Ferenc -, 2008 közepe politikai fordulatot is hoz majd, akkorra a kormány eltávolítására vonatkozó ellenzéki stratégia végképp kudarcba fullad, és az országban visszaáll a normális politikai rend.

A miniszterelnök-pártelnök úgy vélte, az ellenzék ma már szinte csak abban bízik, hogy kormánybuktatási törekvésüket ő maga vagy a pártja elintézi helyettük. Kijelentette: "nem fogjuk elintézni".

Gyurcsány Ferenc közölte: az ellenzéknek 2010-ben a választásokon kell nyernie, ha kormányra akar kerülni. Hozzátette: azt tudja ígérni, hogy 2010-ben sem fog sikerülni az ellenzéknek kormányra kerülni.

Az interjúban a kormányfő kitért arra is, hogy mi a különbség a Fidesz és a saját maga által kezdeményezett népszavazás között. Gyurcsány Ferenc szerint csak látszólagos egyezések vannak a két kezdeményezés között.

"Az Orbán Viktor-féle reformellenes referendum ugyanis valóban fából vaskarika: megpróbál ellenzékből kormányozni" - fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: ha ez viszont nem megy, akkor szándékaik szerint legalább megpróbálják lefékezni a változásokat.

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök két fronton is támadást indított az uniós fejlesztések ügye ellen, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: a Fidesz elnöke el akarja venni Magyarország és a magyarok hitét az EU-fejlesztésektől.

Úgy vélte, ennek az az oka, hogy az ellenzéki pártelnök pontosan tudja, hogy ezek a fejlesztések eredményesek lesznek, érezhető változást jelentenek az élet és az ország minden szegletében.

Arra a másik megjegyzésre, hogy miközben Lisszabonban, az EU-csúcson a sokféle különböző érdek ellenére sikerült megállapodni, aközben a vele egy repülőgépen utazó Orbán Viktorral még a kézfogásig sem jutottak el, Gyurcsány Ferenc azt mondta: beszélni kell, mert ez lehet az egyetlen megoldás.

Az elfordulást sem a magyar-szlovák, sem a magyar-magyar viszonyban nem lehet elfogadni.

Gyurcsány Ferenc kitért a Magyar Gárdára is. Mint mondta, a hazai és a nemzetközi botrányok hatására a Fidesz nem mert "nyílt támogatást adni a Jobbik félkatonai szervezetének, igaz egyenes szavakkal el sem határolódott tőle".

Közölte: jól érezhető a nyilvánosság fórumain a Fidesz elbizonytalanodása. Szerinte a korábban a "Fidesz vezetőitől is hallható kacsintós, kétértelmű mondatok elmaradása elég volt ahhoz, hogy az utcai nyílt radikálisok mára elszigetelődjenek, marginalizálódjanak".

A kormányfő úgy látja, amióta a Fidesz és annak egyes befolyásos vezetői "nem mernek" nyilvánosság előtt "politikai védelmet adni" a szélsőségeseknek, azóta csupán néhány tucat "hivatásos tüntető" igyekszik megzavarni rendezvényeit.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×