eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Amikor elszabadult a pokol a budapesti utcákon

A rendőrség határozott, de arányos fellépést ígér, ha rendzavarások lennének az '56-os forradalom 51. évfordulóján. Egy éve Budapest utcáin ostromállapot volt.

A 2006. október 23-ai ünnepségek feszült légkörben kezdődtek, miután a kormányfő balatonőszödi beszédének kiszivárgása spontán tüntetést, majd tévészékház-ostrommá, utcai rombolássá fajuló zavargásokat váltott ki, és a tüntetők kemény magja folyamatosan a Kossuth téren demonstrált.

A rendőrséget az ünnep előtt megerősítették a fővárosban. Az első beavatkozás már délelőtt megtörtént, amikor a nemzeti lobogó felvonását tiltakozók kiabálása kísérte.

A rendőrök a kiabálókat kiszorították a Kossuth térről, amelyet előzőleg műveleti területnek minősítettek és lezártak. A tömeg délutánra már több tízezresre duzzadt, és több helyen összecsapott a rendőrökkel.

A tüntetők egy része összekeveredett a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésének résztvevőivel. Később vizsgálat tárgya volt az is, hogy a rendőrök tolták-e az embereket, vagy a tüntetők húzták-e magukkal épp oda a rendőröket.

A rendfenntartók vízágyúval, könnygázzal oszlatták a tömeget, amely késő este az Erzsébet hídnál barikádot épített.

A rendfenntartó erők hajnalra számolták fel az akkor már körülbelül ezer fősre apadt tömeget. A nap mérlege: 130 sérült, többségük civil, 200 millió forintos kár.

A tévészékház ostromakor még tehetetlennek mutatkozó rendőrök ezúttal komoly erőkkel, sokak szerint indokolatlan brutalitással léptek fel, gyakran olyan emberekkel szemben is, akik nem tüntetők, csak járókelők voltak, és akaratukon kívül kerültek a történtek sűrűjébe.

A tüntetők és a rendőrök ellen is vizsgálatok indultak, amelyek még ma sem zárultak le.

A legnagyobb nehézséget az azonosítás okozza, hiszen a tüntető civilek eltakarták az arcukat, a rendőrök viszont nem viseltek azonosítót.

Szeptemberben jelentette be a Fővárosi Főügyészség és a Budapesti Nyomozó Ügyészség, hogy a tavaly szeptember-októberi események miatt mintegy 40 rendőrnek kell bíróság elé állnia.

A tüntetők közül 137-et gyanúsítottak meg, 112 esetben zárták le a nyomozást, 52 ember ellen ejtették a vádat, 59 ellen viszont vádat emeltek. Eddig öt jogerős ítélet született.

A tüntetők ellen használt - utóbb jogellenesnek minősített - gumilövedékeket már nem alkalmazza a rendőrség.

Nincs már a helyén a tavaly őszi események idején országos rendőrfőkapitány Bene László és a budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter sem, bár a történtekben egyikük felelősségét sem állapították meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×