eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rainer M. János: Senkinek nem kötelező '56-ot forradalomnak nevezni

A mai magyar társadalomnak szembe kell néznie az 1956-os forradalom üzeneteivel, de egyelőre kevés volt az idő az emlékezésre és szembesülésre - vélekedett Rainer M. János történész. Az 1956-os Intézet főigazgatója szerint nem a visszaemlékezések hitelességével van gond, hanem sokkal inkább azzal, hogy az egyéni történetek keverednek politikai és történelmi elemekkel, és emiatt leginkább csak zűrzavaros kép él bennünk a forradalomról. Hozzátette: a tényeket nézve nem helytálló Havas Szófia közelmúltban adott nyilatkozata a forradalomról.

Sokrétegű a közbeszéd az 1956-os forradalomról - vélekedett Rainer M. János. A történész az InfoRádiónak elmondta: sokan objektíven beszélnek '56-ról, de nem ez az általános.

Az 1956-os Intézet főigazgatója kiemelte: elkülönülnek az '56-ról való beszéd különböző formái, hiszen van, aki politikai, történelmi és személyes szempontból tekint a forradalomra.

Az '56-os forradalomnak helye van a nemzeti emlékezetben, olyan örökség és hagyomány, amelyből értékeket lehetne leképezni, de a közbeszédből ez nem nyilvánvaló - mondta a történész.

Kevés nyilas volt börtönben '56-ban

Rainer M. János szerint Havas Szófia MSZP-s képviselő közelmúltban adott nyilatkozata a tények szempontjából nem állja meg a helyét. Kiemelte: kevés nyilaskeresztes volt börtönben 56-ban, és akik akkor szabadultak, ritkán léptek fel nyíltan, zsidókra vadászva. Akadtak antiszemita jelenségek '56-ban, de kis számban, és nem kapcsolódtak össze a nyilaskeresztes szimbolikával - tette hozzá.

A főigazgató kiemelte: senkinek nem kötelező 56-ot forradalomnak nevezni, ám az probléma, hogy egy országgyűlési képviselő, a népszuverenitás letéteményese, ilyeneket mond.

Rainer M. János szerint a Kádár-rendszer végig arra törekedett, hogy felszámolja '56 emlékét.

33 év kiesett

Az még nyitott kérdés, hogy a mai társadalom mennyire tartja magáénak '56-t, és milyen üzeneteket olvas ki belőle, mert még nem telt el elég idő - tette hozzá a történész.

A főigazgató hangsúlyozta: 1956 emlékezetéből 33 év kiesett, és 1989-ben elölről kellett kezdeni az emlékezést. Fel kell dolgozni, szembe kell nézni az eseménnyel, és ez egy hosszú folyamat, amelynek még nem vagyunk a végén - tette hozzá.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×