eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Öt szakszervezet tüntet november 10-én

Öt szakszervezeti szövetség hirdetett demonstrációt november 10-ére az egészségbiztosítási rendszer átalakítása miatt. Az érdekképviseletek közlése szerint a tervezett változtatásokat munkavállaló- és társadalomellenesnek tartják.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy vélte: a kormány részéről hiányzik a tájékoztatás, a tervezetből pedig a járulékfizetés kontrollja.

Borsik János hozzátette: az új rendszer vagyoni alapú rétegződést okozhat a társadalomban. "A közös kockázat nem lehet üzleti alapú, (...) az egészségnyereség nem egyenlő az üzleti nyereséggel" - mondta a szakszervezeti vezető.

Az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke rámutatott, hogy bár a szakszervezeteknek rengeteg kérdése volt az új egészségügyi rendszerrel kapcsolatban, ezekre nem kaptak választ, mert "maga a rendszer nem tud választ adni".

Az egészségügy a költségvetés legnagyobb alrendszere, tehát szükség volna egy valódi, széleskörű, nyílt társadalmi és szakmai vitára a kérdésben, mert "ez egy olyan dolog, ami nem csak a tízmillió magyar állampolgárt, de a jövő nemzedékeit is érinti" - tette hozzá Pataky Péter.

Az érdekképviseletek azt szeretnék elérni, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról folytassanak társadalmi és szakmai vitát.

A tüntetést az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×