eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Közvélemény-kutatás: nagy többség Gyurcsány javaslatai mögött

A miniszterelnök hétpontos, a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagja számíthat a közvélemény támogatására - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnek felméréséből.

Egy telefonos kutatás szerint a hét javaslattal egyenként a megkérdezettek 71-95 százaléka értett egyet, ugyanakkor a várható hatással kapcsolatban nem igazán derűlátóak az emberek - közölte a Medián.

Hozzátette: ez a kettősség megjelent az október 5. és 9. között 1.200 választópolgár személyes megkérdezésével készített felmérésben is.

A kutatás eredménye szerint a megkérdezettek a hét pont mindegyikét fontosnak ítélik, legfontosabbnak pedig azt tartják, amely a képviselők jövedelem-elszámolását szigorítaná.

Azzal összefüggésben, hogy a javaslatok megvalósíthatóak-e, inkább a kételyek jellemzők, a százfokú skálán a mutató egyik javaslat esetében sem éri el az ötvenet.

A Medián hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc kezdeményezésének megítélése nem függ össze a pártpreferenciával.

A politikai irányultság hatása a javaslatok realitásának megítélésében jelenik meg: a kormánypártiak mérsékelten optimisták, az ellenzékiek inkább kétkedőek, akik nem szavaznak, vagy parlamenten kívüli pártokra voksolnának, kifejezetten irreálisnak ítélik a javaslatokat - fűzte hozzá a közvélemény-kutató intézet.

Rámutattak arra is, hogy az indítványt a válaszadók egyharmada sorolta a napirenden lévő ügyek közül a fontosak közé, hat százalékuk pedig ezt tekintette a legfontosabbnak.

A "tisztasági csomag" az események fontossági sorrendjében a hatodik helyre került, és valamelyest ellensúlyozta a Zuschlag-ügy jelentőségét, amit október elején az előző hónap legfontosabb témájának tartott a közvélemény.

Gyurcsány Ferenc október 1-jén az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában jelentette be hétpontos javaslatát.

Eszerint a kormányfő új, szigorú párt- és kampányfinanszírozási törvényt szeretne, megszüntetné a pártok ifjúsági szervezeteinek szerinte felemás helyzetét, és megvédené a civil szervezeteket a pártpolitikai befolyástól.

A kormányfő törekvése az is, hogy Magyarországon megalkossák Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényét. Javaslata szerint a közpénzeket odaítélő pályázatok esetében meg kell határozni, kik azok, akiket ki kell zárni összeférhetetlenség miatt.

A miniszterelnök azt is szeretné elérni, hogy állítsák helyre a főállású parlamenti képviselőség intézményét, és tegyék átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×