eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

"A tervezett otthonszülés nem az ördögtől való"

Kompromisszumot keresnek a kórházi szülészorvosok és a kórházon kívüli szülést végző független bábák - hangzott el a Kórházon kívüli szülés lehetőségei című szimpóziumon. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a bábák és külföldi szakértők bevonásával dolgozza ki javaslatát.

Közeledett a nőgyógyászati szakma és a kórházon kívüli szülést támogató úgynevezett független bábák álláspontja - fogalmazták meg a következtetést a témával foglalkozó szimpóziumon résztvevő kórházi szülészorvosok.

Csákány M. György, a Jahn Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak kijelentette: párbeszédre van szükség, mert elfogadhatatlan a kórházon kívüli szülésnek az a vad formája, amely Magyarországon megvalósult.

"A tervezett otthonszülés nem az ördögtől való. A világon mindenhol van erre igény, amit helyes kielégíteni szervezett, pontosan körülírt jogi körülmények között. Erre a szakma egészében nem nagyon törekedett, mert az előttünk álló ilyetén példák riasztóak" - fogalmazott a szakember.

Magyarországon évente körülbelül 150 tervezett otthonszülés zajlik le. Az Egészségügyi Minisztérium felkérte a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy dolgozza ki az otthonszülés irányelveit és szakmai szabályait, illetve állapítsa meg, milyen körülmények között szülhet otthon egy nő.

Ilyen feltétel lehet az életkor, a szövődménymentes korábbi szülés, vagy a problémamentes terhesség; a pontos feltételeket most dolgozza ki a szakmai kollégium.

"Ne legyen partizánakció"

Az otthonszüléseknél tapasztalatot szerzett Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház szülésze és bábája is részt vesz a szabályok kidolgozásában.

"Attól függetlenül, hogy néhány kérdésben nem értünk egyet, de legalább lehet nyíltan vitatkozni, ami nagyon fontos előrelépés. Tizennyolc éve próbálkozom azzal, hogy ez a kérdés nyíltan a felszínre kerüljön, és most sikerül először" - fejtette ki Geréb Ágnes.

A szülész-bába hozzátette: ha nem számít majd partizánakciónak egy otthon levezetett szülés, akkor meg lehet osztani a tapasztalatokat, ami sokat segíthet a kórházi szülésekkel kapcsolatos, a mainál korszerűbb szemlélet kialakulásában is.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×