eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szélsőséges csoportok készülnek október 23-ra - a nap legfontosabb hírei

A budapesti rendőrfőkapitány szerint több forrásból is úgy értesültek, hogy szélsőséges csoportok október 23-án és az azt megelőző néhány napon különböző rendezvényeket kívánnak megzavarni. Tóth Gábor hangsúlyozta: a rendőrség és a titkosszolgálatok figyelemmel kísérik ezeket a csoportokat, és ha szükséges, intézkedni fognak.

Arányosan, következetesen és törvényesen fog fellépni a rendőrség azokkal szemben, akik az október 23-ai nemzeti ünnep megzavarására készülnek - közölte Budapest rendőrfőkapitánya. Tóth Gábor elmondta: szerdán egyeztettek a társszervezetekkel, és több forrás is megerősítette, hogy szélsőséges csoportok október 23-án és az azt megelőző néhány napon különböző rendezvényeket kívánnak megzavarni. Hangsúlyozta: a rendőrség és a titkosszolgálatok figyelemmel kísérik ezeket a csoportokat, és ha szükséges, intézkedni fognak.

Az InfoRádió értesülése szerint szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be október 22-én este a budapesti Operaház környéki utcákban az állami ünnepség zavartalan lebonyolításáért. Az Operaházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett díszelőadáson. Az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Nagymező utca közötti szakaszát, valamint a Lévai és a Lázár utcát teljes hosszában lezárják. Szintén nem lehet majd közlekedni a Paulay Ede utca és az Andrássy út között a Káldy Gyula, a Székely Mihály, a Vasvári Pál, a Dalszínház és a Hajós utcán.

Új gazdaságfejlesztő programot fogadott el a kormány - közölte a gazdasági ás közlekedési miniszter. Kóka János elmondta: az Új Magyarország Vállalkozói Program a kis és közepes vállalkozói szektor fejlődését segíti a következő 6 évben.

Veres János pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezik az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes tagjai. Balsai István, az ellenzéki párt parlamenti képviselője elmondta: arra várnak választ mi történt a szocialista politikus egykori cégénél abban az időszakban, amikor ő látta el az ügyvezetői teendőket. A fideszes politikus lapinformációkra hivatkozva közölte: Veres János egykori cége nem önként szolgáltatta vissza a hatóságoknak a törvénytelenül visszaigényelt 55 millió forint áfát. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke azt mondta: Veres János, aki jelenleg hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodik, a jövő héten eleget tesz a bizottság kérésének. A pénzügyminiszter korábban azt mondta: nem érintette a személyét az 1990-es évek elején, egyik volt cége ügyében lefolytatott vizsgálat. Veres János arról is beszélt, hogy visszakerült az államhoz a vitatott mintegy 55 millió forint. A HVG című hetilap bírósági iratokra hivatkozva egy héttel ezelőtt közölte, hogy Kabai Károly és Veres János nyírbogáti fémfelvásárló cége 1991 és '94 között hamis számlák alapján igényelt vissza 55 millió forint áfát.

Nem okozott fertőzésveszélyt az, hogy a gyöngyösi vágóhídon még szeptemberben egy Szlovákiából odaszállított, BSE-kóros szarvasmarhát találtak - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós az InfoRádióban hangsúlyozta: a magyar állategészségügyi hatóság a szabályoknak megfelelően járt el, és azonnal értesítette az esetről a szlovák valamint az uniós társhatóságot. Tegnap az egyik szlovák hírügynökség számolt be arról, hogy egy magyar vágóhídon elvégzett előzetes vizsgálat szerint BSE kórral volt fertőzött egy Szlovákiából származó szarvasmarha. A szomszédos országban azóta elvégzett vizsgálatok megerősítették, hogy a Poprád körzetében lévő egyik telepről származó 6 éves állatnak szivacsos agysorvadása volt. A helyi hatóságok 51 szarvasmarhát leöltek azon a telepen, ahonnan a megbetegedett állat származott.

Nem kell vizitdíjat fizetniük az influenza védőoltás beadásáért azoknak, akiknek ingyen jár a vakcina. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a rendelkezés 1 millió 300 ezer embert érint. Ingyen kaphatják meg a védőoltást - többek között - azok, akiket szív- és érrendszeri, valamint a vese-, cukor- és egyéb anyagcsere-betegséggel kezelnek. Eddig az ingyenesen járó vakcina beadásáért is kérhettek pénzt az orvosok.

Megkezdte tevékenységét a Kútvölgyi Kórház pszichiátriai osztálya, amely az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Központ 61 aktív ágyának átvételével jött létre. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a megnyitón azt mondta: jó körülmények közé kerül a pszichiátriai ellátás, az alkalmazottak pedig ösztönzést kapnak a szakmai előrelépésre. A Kútvölgyi Kórház mentálhigiénés osztályára 23 dolgozó - köztük 5 orvos - került át.

Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a szaktárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között a tandíjról - jelentette be a felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után. Manherz Károly elmondta: a kerekasztal ülésén szakértői csoport létrehozásáról állapodtak meg a hallgatókkal. Ez a testület tekinti át a diákok javaslatait. Az államtitkár megerősítette, hogy a képzési hozzájárulásból befolyó összeggel az intézmények rendelkeznének, és annak meghatározott hányadát ösztöndíjakra, fejlesztésekre kellene fordítani. Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke közölte: a tandíj eltörlését szeretnék karácsonyi ajándékba adni a hallgatóknak. Kitért arra, hogy ha a költségvetési törvény módosításával biztosítani tudják, hogy a diákok legjobban teljesítő 15 százalékának ne kelljen tandíjat fizetnie, akkor a jogszabályba a 100 százalék is, azaz a tandíjmentesség is beépíthető. Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke óriási tévedésnek nevezte, ha valaki azt gondolja, hogy a tandíj célja a pénzszerzés. Mint mondta: nem ez a bevétel fogja az intézmények gondjait megoldani, hiszen ez a tétel csupán a bevételek 1-2 százalékát teszi ki. .

Ki akar szállni a 4-es metró Kálvin téri állomásának tervezéséből és építéséből Skardelli György. Az Ybl-díjas építész szerint a Kálvin téri megálló általa tervezett felszíni rendezésénél a beruházó a többi mellett olyan közlekedési módosításokat szeretne, amelyek életveszélyesek a gyalogosok számára, ezért számára vállalhatatlanok. A szakember hozzátette: azt szeretné, ha az országos főépítész, valamint egy szakmai testület is áttekintené a terveket.

Január elsejétől a gépkocsi üzembentartóját terheli a felelősség a szabálysértések elbírálásakor, akkor is, ha más vezette az autót és ezt el is ismeri. Erről az új közbiztonsági program végrehajtásáért felelős kormánybiztos beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón. Kondorosi Ferenc hangsúlyozta: az új szabályozás az év elején életbe lép, de májusig nem alkalmazzák azt, csak figyelmeztetik az üzembentartókat. Hozzátette: arról is tájékoztatást küldenek a hatóságok, hogy mekkora büntetést kellene fizetni a szabálysértésért. A kormánybiztos közölte: a közlekedésbiztonsági bírság felső határa 300 ezer forint lesz. A törvénymódosítási javaslatokat a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek. Magyar György ügyvéd az InfoRádiónak elmondta: az objektív felelősség elvének bevezetése alapjaiban rengetné meg a szabálysértési jogot. A jelenlegi törvényi szabályozás a római kori elvekre épül, melyek alapján nem lehet büntetni azt, aki nem követett el bűncselekményt, illetve az elkövetés tényét nem tudják bebizonyítani.

A gyorshajtás miatt bekövetkező balesetek visszaszorítását szolgálja az a korszerű sebességellenőrző-berendezés, amelyet Németországból kapott kölcsön a rendőrség. A műszert az M3-as autópálya gödöllői szakaszán mutatták be. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának referense elmondta: a 20 millió forintot érő berendezés elölről és hátulról is felvételt készít egy járműről, így a szabálytalan motorosokat is ki tudják szűrni. Lovász Győző hangsúlyozta: a készülék az autó vezetőjének arcát is lefényképezi, ami jelentősen megkönnyítheti a szabálytalankodó azonosítását. Hozzátette: eredményes teszt esetén a megyei rendőr-főkapitányságok vásárolhatnak a korszerű berendezésekből.

Az osztrák OMV kezdeményezte a MOL-ra tett ajánlata elvi engedélyeztetését az Európai Bizottságnál mint versenyfelügyeletnél - jelentette a Financial Times. A brit gazdasági lap emlékeztet: mivel az OMV hivatalosan nem adott még ajánlatot a MOL-ra a bizottsági elutasítás vagy jóváhagyás sem jelentene valódi fejleményt, azonban hozzájárulhatna annak a vitának az eldöntéséhez, hogy az esetleges OMV-MOL egyesülés miatt sok mindent el kellene-e adni a Molból, amint a Mol vezetői állítják, vagy nem kellene, amint az OMV-nál vélik. A lap szerint a brüsszeli bizottság visszautasíthatja az OMV kérelmét azon az alapon, hogy a cég még nagyon messze van egy tényleges ajánlattól a MOL-ra. Ha a bizottság lehetségesnek tartja, hogy belátható időn belül valódi ajánlat születik, akkor megkezdi a jóváhagyási eljárás első szakaszát, amely érdekeltek meghallgatásával egy hónapig tart.

Január 1-jétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége, de ezzel egyidőben számos kedvezmény lép életbe. Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: továbbra is ingyen látogathatják az állandó tárlatokat a szervezett diákcsoportok, a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók, a 6 évesnél kisebb gyermekek, a fogyatékkal élők és kísérőik, valamint a 70 év felettiek. Hozzátette: állami ünnepeken az összes múzeum valamennyi kiállítását térítésmentesen tekinthetik meg az érdeklődők. A családok számára havonta egyszer, az intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás. Budai Bernadett közölte: a magyarokat megillető kedvezményeket kiterjesztik az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is.

Egységes arculatú marketing eszközök kidolgozásáról és egy védjegy bevezetéséről állapodtak meg a világörökséghez tartozó hét borvidék képviselői. Májer János Tokaj polgármestere elmondta: a közös projekttel az európai és a világpiacon is lehetővé teszik a turisztikai helyszínek közös megjelenését. Hozzátette: a kapcsolatépítés három évvel ezelőtt kezdődött Tokajban és abban részt vesznek a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökség Egyesület tagjai mellett a portugál Douro-völgy, az olasz Cinque Terre, a német Rajna-völgy, a francia Szent Emilion- és a Loire-völgy, az osztrák Fertő-Neusedlersee borászatainak képviselői is.

Nagy-Britanniában 2500 munkahelyet szüntet meg, és eladja londoni televíziós központját a BBC. A közszolgálati csatorna vezetősége hangsúlyozta: mivel új munkahelyek is létrejönnek, a leépítés 1800 embert érint. A cégnél működő szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba.A brit tévé- és rádiótársaság 2 milliárd font, vagyis mintegy 750 milliárd forint adósságot halmozott fel az elmúlt években.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×