eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

"Súlyos alkotmányos aggályokat vet fel" a kormány javaslata

Január elsejétől a gépkocsi üzembentartójának objektív felelőssége lesz a szabálysértések elkövetésénél, akkor is, ha más vezette az autót és ezt el is ismeri - közölte Kondorosi Ferenc az "Új rend" végrehajtásáért felelős kormánybiztos a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint első hallásra a tervezet alkotmányos aggályokat vet fel.

A kormány tervei szerint 2008 januárjától lép hatályba az a szabályozás, amely szerint a gépkocsik üzembentartóit objektív felelősség terheli különböző szabálysértések, például gyorshajtás elkövetésénél.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis évente 100 ezer gyorshajtás miatti feljelentésnek nem tudnak a hatóságok érvényt szerezni, mivel lefényképezett autók tulajdonosai azt vallják, közeli hozzátartozójuk vezette az autót, akire - a törvények szerint - nem kötelesek terhelő vallomást tenni.

Új rend

Kondorosi Ferenc, az "Új rend" végrehajtásáért felelős kormánybiztos korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, értelmezésük szerint a tulajdonos felelőssége, hogy tulajdonát törvényesen használják.

"A tulajdonos és az üzembentartó felelőssége valójában kiterjed arra, hogy szakszerűen, a törvényeknek megfelelően vezessék azt a járművet, ami az ő tulajdonában van. Ha én átadom másnak a gépkocsimat, a jövőben számolnom kell azzal, hogy az illető megsértheti a közúti közlekedés szabályait olyan súlyos módon, hogy azért nekem szabálysértési felelősségem áll fenn" - közölte a kormánybiztos.

"Megállíthatatlan ez a fajta gondolatmenet"

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke ugyan még nem látta a jogszabály-tervezetet, ám a hírek alapján biztos benne, hogy az az Alkotmánybíróság elé fog kerülni.

"Ugyanezen az alapon holnapután nyilván azt is fel lehetne vetni, hogy ha kölcsönadom a kocsimat két hétre a barátomnak, gondolnom kell rá, hogy egy szombaton majd ittasan vezeti a járművet, és akkor az ittas járművezetésért is felelőssé tehetnek, ha pedig ne adj' isten balesetet okoz, akkor a balesetért. Tehát itt megállíthatatlan ez a fajta gondolatmenet. Első hallásra, miután írott szöveget nem láttam, úgy fogalmazok: ez a megoldási javaslat súlyos alkotmányos aggályokat vet fel, a kimentés nélküli objektív felelősséggel" - vélte a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Csak májustól büntetnének

A tervezet értelmében egyébként a hatóságok csak májustól büntetnék az autótulajdonosokat, az év első négy hónapjában csupán figyelmeztetést kapnának, hogy mekkora büntetést kellene fizetniük az adott szabálysértésért.

A módosítás szerint akkor is büntetnék a tulajdonosokat, ha bebizonyosodna, hogy valóban más vezette az autót.

Szerző: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×