eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Alapjaiban rengeti meg a jogrendszert a kormány javaslata?

Január elsejétől a gépkocsi üzembentartóját terheli a felelősség a szabálysértések elbírálásakor, akkor is, ha más vezette az autót. Erről az új közbiztonsági program végrehajtásáért felelős kormánybiztos beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón. Magyar György ügyvéd az InfoRádiónak korábban azt mondta: az objektív felelősség elvének bevezetése alapjaiban rengetné meg a szabálysértési jogot.

Kondorosi Ferenc hangsúlyozta: az új szabályozás az év elején életbe lép, de májusig nem alkalmazzák azt, csak figyelmeztetik az üzembentartókat.

Az új közbiztonsági program végrehajtásáért felelős kormánybiztos hozzátette: arról is tájékoztatást küldenek a hatóságok, hogy mekkora büntetést kellene fizetni a szabálysértésért.

A kormánybiztos közölte: a közlekedésbiztonsági bírság felső határa 300 ezer forint lesz. A törvénymódosítási javaslatokat a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek.

Mit büntetnek?

A büntetendő kategóriába tartozik a megengedett sebesség átlépése, tilosban áthajtás a vasúti átjárón vagy a jelzőlámpánál, a behajtási, várakozási és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése, valamint a környezetkárosítás.

Utóbbival kapcsolatban Kondorosi Ferenc kiemelte: az utak kezelőjét felhatalmazná a törvénymódosítás arra, hogy fénykép- és videofelvételeket készítsenek a természetvédelmi területen kvaddal közlekedőkről.

Nem kell büntetést fizetni, ha ellopták az autót, de akkor is igazolni kell, hogy a lopást már bejelentette a rendőrségen. Ha kiderül, hogy ki vezette az autót, a sofőr is kap büntetést, de mivel újabb pénzbírságot már nem lehet kiszabni, ilyen esetekben jöhet szóba a vezetéstől való eltiltás.

Az Új rend programja

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának első napján jelentette be az "Új rend" programját, amelyben nulla toleranciát hirdetetett a közlekedésbiztonság területén.

A kormányfő tűrhetetlennek nevezte, hogy évente több mint 1200 ember hal meg és 30 ezer ember sérül meg Magyarországon közlekedési balesetben, eközben 100 ezer gyorshajtás miatti feljelentésnek a jelenlegi szabályozási keretek között nem lehet érvényt szerezni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×