Az Európai Unió tagállamainak miniszterei néhány héttel ezelőtt nem tudtak dönteni arról, beengedjenek-e az öreg kontinensre egy génkezelt cukorrépafajtát. Az eredmény döntetlen lett, azaz sem a tiltók, sem a támogatók nem szereztek többséget. A döntés így az Európai Bizottsághoz kerül.
Sokan attól felnek, hogy a bizottság engedélyezni fogja a behozatalt, hiszen az utóbbi években ezt számos génkezelt termék esetében megtette.
Fhrüwald Ferenc, a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője az InfoRádióban elmondta: a cukor zacskójára a jelenlegi szabályok szerint nem kötelező ráírni, hogy az génkezelt vagy hagyományosan termelt cukorrépából készült. Szerinte így elképzelhető, hogy a termékek megjelennek Magyarországon is.
De miért is van szükség arra, hogy módosítsák a répa genetikai állományát a kutatók? A világ egyik legnagyobb génmódosítási eljárásokban és termékekben érdekelt vállalata, egy amerikai cég kifejlesztett egy olyan gyomirtót, amelynek csak azok a növények állnak ellen, amelynek módosítják a genetikai összetételét.
Fhrüwadl Ferenc szerint az így előállított termék semmivel sem lesz olcsóbb a hagyományosnál, így a vásárlóknak nem érdeke, hogy támogassák a génkezelt élelmiszerek forgalomba hozatalát. A kutatás és marketing ugyanis minden megtakarítást felemészt.
Hanganyag: Rezsek Gyõzõ