eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Alapjaiban borítaná fel a jogrendszert Gyurcsány javaslata?

Nem lehet büntetni, ha nem tudják bizonyítani, ki volt a szabálysértő - jelentette ki az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd. Magyar György azután fejtette ki véleményét, hogy a miniszterelnök a közlekedési szabályok szigorítását javasolta.

A tervek szerint szabálysértés esetén automatikusan az autó tulajdonosa vagy üzembentartója lenne a felelős. Jelenleg ugyanis sokan azért ússzák meg a büntetést, mert arra hivatkoznak, hogy nem ők vezették az autót a szabálysértés idején.

Magyar György szerint ugyanakkor az objektív felelősség elvének bevezetése alapjaiban rengetné meg a szabálysértési jogot.

A jelenlegi törvényi szabályozás a római kori elvekre épül, melyek alapján nem lehet büntetni azt, aki nem követett el bűncselekményt, illetve az elkövetés tényét nem tudják bebizonyítani. Az objektív felelősség bevezetéséhez a szabálysértési kódex egészét kellene módosítani - hangsúlyozta az ügyvéd.

A kormány tervei szerint egy törvénymódosítás lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy saját kezelésű útjaikon maguk is mérhessenek sebességet, illetve az autópálya-matricát ellenőrző kamerákat is sebességmérő berendezéssel szerelnék fel.

Az ügyvéd kifejtette: az ellenőrző kamerák fejlesztésének nincs jogi akadálya, a törvénymódosítás viszont komoly problémákat vethet fel.

"Nagyon nagy probléma lenne, ha ezentúl minden út tulajdonosa önálló kis hatóságként lépne fel" - húzta alá Magyar György.

A szakember hozzátette: a mostani, rendőrség alatt centralizált rendszer jól működik; a közlekedésrendészet szakmailag jóval felkészültebb az egyes önkormányzatoknál és megfelelő apparátussal is rendelkezik. Jó, ha egymás munkáját segítik, de a feladatok átvétele nem indokolt.

A kamerák tudják

Az autópálya matrica meglétét ellenőrző kamerák alkalmasak a sebesség mérésére - mondta el az InfoRádiónak az Állami Autópályakezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András hozzátette: a kameráknak ezt a funkcióját a jelenlegi jogszályok szerint nem használhatják.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×