eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Belvárosi forgalmi változások: körforgalom az Astorián?

Lámpás körforgalmat alakítani ki az Astoriánál néhány éven belül Rogán Antal belvárosi polgármester. A villamos és autóforgalmat a közlekedési lámpák hangolnák össze, viszont az átalakított csomópontból minden irányba el lehetne kanyarodni.

A közlekedési koncepció egyelőre egy, a Belváros megrendelésére készült szakmai tervezet, melynek jelenleg a nyilvános vitája zajlik - mondta el az V. kerület polgármestere az InfoRádióban.

Rogán Antal reméli, hogy még idén sikerül egyezségre jutni az elképzelésekről, így 2008-ban már több változtatást is életbe léptethetnek. Ez elsősorban a belváros déli részének forgalmi szabályozására vonatkozik.

Az Astoriánál tervezett körforgalmat arra az időszakra alakítanák ki, amikor felújítják a Kiskörutat, ami része a 4-es metró felszíni beruházásainak.

Az V. kerületi polgármester szerint ez a megoldás - bár néhány bonyolultabb átalakítással, például a villamosmegállók áthelyezésével is együtt jár - hasznos lehetne, hiszen megoldaná például azt a problémát, hogy jelenleg nem lehet a Kiskörútról az Erzsébet híd irányába kanyarodni.

"Az Üllői útról beérkező forgalom azért kénytelen bemenni a Déli-Belvárosba, mert egyébként nem tud ráfordulni az Erzsébet hídra" - mondta az InfoRádióban Rogán Antal.

A közlekedési szabályok értelmében, a villamos egyenrangú útkereszteződés esetében elsőbbséget élvez a személyautókkal szemben - emlékeztetett a polgármester, aki szerint a forgalmat továbbra is lámpák szabályoznák, a nagy különbséget az jelentené, hogy az Astoriánál bármelyik irányba lehetne fordulni.

Rogán Antal szerint külföldön erre a megoldásra számtalan példa van, például az angolszász országokban.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×