eur:
397.03
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

"Sebezhető a több-biztosítós rendszer"

Az egészségbiztosítási reformról kötött koalíciós megállapodás több fontos részletkérdést megoldatlanul hagyott - mondta a GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója. Skultéty László szerint a magánbefektetőknek tudniuk kellene, hogy milyen menedzsmenti jogokat kaphatnak. Hozzátette: egy-két éven belül biztosan nem lesz számottevő minőségjavítás, eleinte csak hangulatjavító intézkedésekkel kell számolni.

Több kérdést nem tisztáztak az egészségbiztosítási reformról kötött koalíciós megállapodásban a működés és a verseny színtereit és korlátait tekintve - mondta az InfoRádiónak a GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója.

Skultéty László kiemelte: a magánbefektetőknek tudniuk kellene, hogy milyen menedzsmenti jogokat kaphatnak, ugyanis a befektetők akkor tudnak az ellátás költségein komoly mértékben megtakarítani, ha ők dönthetik el, kivel kötnek szerződést és milyen volumenre.

A választások előtti egy évben komoly helyi ellenállással találhatja magát szemben egy befektető a struktúraátalakítás kapcsán - közölte Skultéty László.

Felmerült, hogy bevezetik a biztosítotti létszámkorlátot, ám ez a választás lehetőségének korlátozását jelentené - vélekedett az igazgató.

Skultéty László szerint nem biztos, hogy javulhat az ellátás, ugyanis sok bizonytalanság van ebben a modellben.

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója kiemelte: az első egy-két évben a szükséges strukturális átalakításokat, szabályozatlanságokat, kapacitásszűkítéseket kell végrehajtani, ám ez lehet, hogy olyan újabb felforduláshoz vezet, mint amilyen a kórházátalakítás volt.

Ezt követően javulhat az ellátás, addig csak hangulatjavító intézkedésekre lehet számítani - tette hozzá.

Skultéty László közölte: a rendszer sebezhető, és a politika keresztbetehet a magánbefektetőknek, ha akar.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×