eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Demszky: jövőre számítják ki a dugódíj mértékét

2010-re, a következő ciklus elejére a főváros teljesen előkészíti a dugódíj bevezetését - jelentette be a főpolgármester. A díj lehetséges mértékét jövőre számítják ki, beszedése várhatóan a kamerák által rögzített adatok alapján történik majd.

Demszky Gábor bejelentette, hogy az uniós elvek alapján Budapesten is bevezetik 2010 után a dugódíjat. Az új díj szükségességét a főpolgármester termodinamikai hasonlattal próbálta meg bizonyítani.

"Vagyis azt akarjuk, hogy Budapestnek a jelenleg hideg területei is kapjanak Budapest véráramából elegendő mennyiséget, ugyanakkor a jelenleg már túl forrósodott területeket szeretnénk lehűteni. Másképpen ezt úgy lehet mondani, hogy az entrópiát akarjuk növelni bizonyos területeken, ugyanezt az entrópiát csökkenteni akarjuk a belvárosnak a területén" - mondta.

Demszky Gábor hozzátette, hogy a dugódíjra szükség van, de mértékét ma még felelőtlenség lenne megállapítani.

Néhány napja Dancs Gábor, a főpolgármester közlekedéspolitikai tanácsnoka az InfoRádiónak azt mondta, hogy a stockholmi díjszabás áll legközelebb a magyar realitáshoz, amelynek mértéke átszámítva legfeljebb 500 forint lehet.

Demszky Gábor kérdésre beszélt arról is, hogy a dugódíj beszedését a főváros a legfejlettebb, londoni technológia alapján végezné.

"Londonban például meghatározott övezetbe lehet csak behajtani, kamera ellenőrzi a behajtást, a kamera automatikusan leolvassa a rendszámot, és ennek alapján történik a fizetés" - mondta.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy 2010-re uniós források felhasználásával megépülhet az úgynevezett Külső-Kerületi Körút Soroksári út és Nagytarcsai út közötti szakasza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×