eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Ki tudják-e szűrni a bliccelőket az autópályákon

Kijátszható az autópályák kamarás ellenőrző rendszere, ehhez csupán arra van szükség, hogy az autós sms-ben vásároljon matricát - derítette ki a Népszabadság. A rendszámokat leolvasó berendzések ugyanis csak azt ellenőrzik, hogy a számsorhoz tartozó jármű rendelkezik-e érvényes matricával, azt nem hogy az adott jármű teherautó, személygépkocsi vagy motorkerékpár-e. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője szerint ki tudják szűrni a bliccelőket.

Nem kevés megtakarítást jelenhetett az autósoknak, ha tudták, hogy az Állami Autópálya Kezelő  kamerás ellenőrző rendszere csak azt figyeli, hogy az adott rendszámhoz tartozik-e érvényes matrica, azt viszont nem, hogy milyen típusú jármű fut az ellenőrzött rendszámmal: teheruató, személygépkocsi vagy motorkerékpár.

A Népszabadság írása szerint a spóroláshoz, a fenti információn kívül csupán arra volt szükség, hogy az autós sms-ben vásároljon matricát, így fele annyiért juthatott a motorkerékpároknak szánt matricához.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a vállalat ellenőrző rendszere ki tudja szűrni a bliccelőket, igaz, eddig nem használták a kettős ellenőrzést, mert nagyon drága. A cég közleményéből kiderül, hogy a rendszámokhoz tartozó adatokat az igazságügyi tárcától kellene lekérniük, a lekérdezés összesen 900 forintba kerül.

Winkler-Virág András az InfoRádióban hangsúlyozta: mivel a magyar autópályákon igen alacsony a bliccelők aránya, nagyjából a közlekedők 2-3 százalékát teszi ki, ezért nem használják a drága rendszert. A szóvivő ugyanakkor óvta attól az autósokat, hogy blicceljenek vagy csaljanak a matricavásárláskor, mert az Állami Autópálya Kezelő mobil ellenőrőz csoporttal is figyeli a sztrádákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×