eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Folytatták tüntetésüket a szerzetesek

Folytatták tüntetéseiket a katonai kormányzat ellen a buddhista szerzetesek Mianmarban.

Szemtanúk szerint körülbelül 10 ezer szerzetes és 150 fehér ruhába öltözött szerzetesnő gyűlt össze a volt főváros, Rangun leghíresebb szentélyében, a Svegadon pagodában, ahonnan közös imádkozás után tiltakozó felvonulásra indultak. A központba tartó menetükhöz hasonló számú szimpatizáns csatlakozott a zuhogó esőben.

Mostanáig ez volt a legjelentősebb kormányellenes megmozdulás az öt hete tartó tüntetések sorában.

Mielőtt a menet elindult volna, egy szerzetes a tömeghez szólva arról beszélt, hogy nemzeti megbékélést akarnak, továbbá az ellenzéki mozgalom házi őrizetben tartott vezéralakja, Aung San Suu Kyi és más politikai foglyok szabadon engedését követelte. A tüntető boncok ezután skandálni kezdték, hogy a népért menetelnek, és - most először - csatlakozásra kérték a lakosságot.

Ezt megelőzően Magwai településen tartott egyórás tüntetést körülbelül 300 szerzetes.

Rangunban, az ország legnagyobb városában hatodik napja tartanak a szerzetesek tiltakozó felvonulásai, amelyekhez vasárnap először csatlakoztak szerzetesnők is.

Előző nap a rendőrség kivételesen nem akadályozta meg, hogy körülbelül kétezer szerzetes és civil támogatásuk jelképes gesztusaként elvonuljon Suu Kyi háza előtt, ahol a politikusnő az utóbbi 18 év nagy részét bezárva töltötte. Suu Kyi házából kilépve köszöntötte a tüntetőket.

Ez volt az első alkalom, hogy megjelenhetett a nyilvánosság előtt legutóbbi őrizetbe helyezése, 2003 óta.

A junta augusztus 19-én drasztikusan megemelte az üzemanyagok és a tömegközlekedés árát, tüntetések sorozatát váltva ki intézkedésével a szegény délkelet-ázsiai országban. A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tiltakozó megmozdulásaihoz.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×