eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Fidelitas: Nem a tandíjra - a nap legfontosabb hírei

A tandíj elutasítását kérte az emberektől a Fidelitas. Koszorús László alelnök hangsúlyozta: a kérdésben tartandó népszavazáson nemet kell mondani minden olyan intézkedésre, amellyel elveszik a versenyképes tudást a fiataloktól.

Ágh Péter - aki szintén fideszes országgyűlési képviselő - arról beszélt, hogy a kormány a lakhatási, valamint a tankönyv- és jegyzettámogatás megvonásával tovább ront a diákok helyzetén. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában azt mondta: a felsőoktatási rendszer átalakítása éppen arról szól, hogy jól felszerelt iskolákban, használható diplomát kapjanak a hallgatók.

A fővárosi tehergépjármű-forgalom radikális csökkentését kezdeményezi az MSZP Budapesti Tanácsa. Burány Sándor, a szervezet elnöke elmondta: a pártvezetés javaslata szerint három zónára osztanák fel a fővárost. Hozzátette: tárgyalásokat kezdeményez az érintettekkel az indítványról. A tervek szerint a piros zónában, amely a városon át vezetne, csak az M0-ás körgyűrű keleti szakaszának átadásáig közlekedhetnének a kamionok. A fehér zóna a Nagykörút vonalán kívüli területeken lenne, ahová a 7 és fél tonnánál nehezebb teherautók csak engedéllyel, díjfizetés után és kizárólag 10 és 16 óra között hajthatnának be. A zöld zóna a pesti, valamint a budai körúton belüli utcákat jelentené, amelyeket csak a 3 és fél tonnánál kisebb teherautók vehetnének igénybe.

Össznemzeti érdeknek nevezte az anyanyelv ápolását és a színvonalas irodalmi élet megteremtését a Magyar Írószövetség szombaton megválasztott elnöke. Vasy Géza irodalomtörténész az InfoRádióban elmondta: továbbra is a pénzhiány jelenti a legfőbb gondot a szervezet számára. Hozzátette: mielőbb rendezni kell a székház és az abban lévő 100 ezer kötetes könyvtár sorsát. Az új elnök reménykeltőnek nevezte, hogy minisztériumi szinten komoly előkészületek vannak a kulturális élet fellendítésére. Vasy Géza irodalomtörténész Kalász Márton költőtől vette át az elnöki posztot, megbízatása 3 évre szól.

Megkezdődött a nagyszüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke elmondta: az 5.600 hektárnyi területen az idén összesen 250 ezer mázsa szőlőterméssel számolnak, ami 20-30 százalékkal kevesebb a tavalyinál és alig a fele annak, amennyit 2004-ben szüreteltek. Marczinkó Ferenc közölte: a felvásárlási ár is elmarad a korábban remélttől. Hozzátette: a szőlészek, borászok az aszúsodás miatt a lehető legtovább vártak a szüret megkezdésével.

Ukrajnában a demokratikus erők egyértelmű támogatására szólította fel Viktor Juscsenko elnököt az ellenzék egyik vezetője. Julija Timosenko arra kérte az államfőt: zárja ki a nagykoalíció lehetőségét a Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő vezette Régiók Pártjával. Julija Timosenko azt szeretné, ha őt kérné fel Viktor Juscsenko kormányalakításra, ha az úgynevezett narancsos forradalom erői nyerik meg a szeptember 30-ai választásokat. Ukrajnában az államfő és Viktor Janukovics miniszterelnök több hónapos belpolitikai csatározása után, májusban írták ki az előrehozott választásokat.

Japánban Fukuda Jaszuót választották meg a kormányzó Liberális Demokrata Párt elnökévé. A politikust kedden automatikusan miniszterelnökké választja meg a tokiói parlament. A mérsékeltnek tartott Fukuda Jaszuó a pártbeli szavazáson fölényesen győzte le Aszo Taro volt külügyminisztert. A 71 esztendős új japán vezető hangsúlyozta: folytatja országa harcát a terrorizmus ellen, javítja kapcsolatait az ázsiai szomszédokkal, és orvosolni igyekszik az egyenlőtlenségek problémáját a világ második legnagyobb gazdasági erejű országában.

Szávay Ágnes pályafutása legnagyobb sikerét aratta a Pekingben rendezett, 600 ezer dollár összdíjazású női tenisztornán. Az alig 19 éves magyar játékos a kínai verseny döntőjében, három szettben, 6:7, 7:5, 6:2-re nyert a világranglistán harmadik szerb Jelena Jankovics ellen. Szávay Ágnesnek ez volt a második egyéni tornagyőzelme a profik között, a nyáron Palermóban tudott nyerni.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×