eur:
396.79
usd:
355.44
bux:
74512.72
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A Bükk, a Vatikán és a kiotói egyezmény

Egy magyar-amerikai vállalat a nyáron vállalta, hogy a Bükki Nemzeti Park mellett 7 ezer hektáron erdőt telepít, amivel megváltja a Vatikán szén-dioxid kibocsátását. A kibocsátás-csökkentés és a kvótákkal való kereskedés tehát Magyarországnak erdőket jelent.

A KlímaFa Kft. azért alakult, hogy erdők telepítésével váltsa ki más országok szén-dioxid kibocsátásának egy részét. Elsőként a Vatikánéval teszik ezt karitatív alapon, a világ legkisebb államának kibocsátása ugyanis 7 ezer hektárnyi erdő telepítésével is megváltható.

Hogy hogyan lehetséges mindez? Úgynevezett klímaerdők telepítésével. Az erdők állami tulajdonba kerülnek, és szigorúan védettek. Azaz amikor már nem lesz szükség az erdő rendezésére - ehhez nagyjából 20 évre van szükség - a területen nem folyhat fakitermelés.

Azt a Kiotói Jegyzőkönyv is elismeri, hogy fák megkötik a szén-dioxidot. Erdőtelepítéssel tehát be lehet szállni a kvótakereskedelembe.

Mivel a kibocsátott káros anyag nem áll meg az országhatároknál, hanem másokat is szennyez, a jegyzőkönyv értelmében nem feltétlenül annak az országnak kell ellensúlyozni a kibocsátást, ahol a szén-dioxid keletkezik.

A fák tehát megkötik a káros anyagokat - egy hektárnyi fa 60 év alatt 1000 tonna szén-dioxidot - az erdőtelepítők pedig kereskedhetnek a megkötött szén-dioxid kreditekkel. Így térül meg a faültetés ára.

Magyarországnak az Európai Uniós csatlakozás után 1 millió hektárral kell csökkentenie a mezőgazdasági termelésbe bevont területek nagyságát. A KlímaFa Kft. alapítói szerint ezek a területek alkalmasak lennének új erdők kialakítására.

Gazdag Dávid ügyvezető elmondta: Magyarország kibocsátását nem kell megváltani, mivel az ország csaknem 10 millió tonnával kevesebbet bocsát ki a megengedettnél.

A program keretében elsőként Tiszakeszi gazdagodik egy erdővel. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település határában lévő terület a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

A McLarennél Lewis Hamilton 2012-es távozása után komoly vesszőfutás kezdődött, ami főként a rossz motorválasztás számlájára volt írható. Az elmúlt években viszont sokat fejlesztett a brit istálló, aminek a gyümölcse az idei szezonra érett be – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy a Lando Norris–Oscar Piastri páros nagyon jól működik, igaz, vannak hiányosságaik is, így egyáltalán nem lehet leírni Max Verstappent.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Túlfejlesztett a piac, 20-25 százalékos üresedési ráták jöhetnek

Túlfejlesztett a piac, 20-25 százalékos üresedési ráták jöhetnek

Megtorpanni látszik a spekulatív ipari és logisztikai ingatlanok piaca. Ez csak a ciklikusság vagy rendszerszintű a probléma? Ki, milyen fejlesztésekben látja a jövőt? Inkább Budapest vagy inkább a vidék lehet a következő évek slágere? Hol lesz az üresedési ráta 2025 végén? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a XX. Property Investment Forum konferencia ipar-logisztikai panelbeszélgetésének szakértői, Székely Ádám, az Innovinia ügyvezető igazgatójának, tulajdonosának, az IFK, alelnökének moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 12:41
×
×
×
×