eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Visszatér a Fidesz október 23-án az Astoriához

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-án ünnepi megemlékezést tart Budapesten, az Astoriánál - jelentette be a párt, amely bejelentette rendezvényét az illetékes szerveknél.

Csakúgy mint egy évvel ezelőtt, idén is az Astoriánál emlékezik a Fidesz október 23-án az 1956-os forradalom évfordulójára - jelentette be a párt közleményben.

Korábban Orbán Viktor pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, hogy mit terveznek október 23-ra, azt válaszolta: "Becsületes, méltóságteljes és erőt sugárzó megemlékezést".

Tavaly utcai összecsapások jellemezték az évfordulót

Tavaly utcai összecsapások, erőszak, sérültek jellemezték az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját. Az állami ünnepségek mellett több ezer ember csapott össze a rendőrséggel. Az atrocitások gócpontja végül az Erzsébet híd lett, ahol a rendőrség csak kedd hajnali két óra környékére tudta megtisztítani a helyszínt.

Egy éve október 23.-án délután hat órára három részre szakadt a demonstráló tömeg Budapest belvárosában. Legnagyobb részüket a Múzeum körútra szorították a rendőrök, kisebb csoportokat pedig a Rákóczi útra, valamint a Kossuth Lajos utcára tolták. A tüntetők folyamatosan azt skandálják: "ÁVH, ÁVH!"

Este már vízágyúk jelentek meg az Astoriánál. A tömegoszlató eszköz néhány perccel háromnegyed nyolc előtt fordult ki a Dohány utcából a Rákóczi útra, s két vízsugárral szorította a tüntetőket az Astoria irányába.

A vízágyú mögött haladó rendőrök folyamatosan könnygázgránátokat lőttek a több ezer fős tömegre. A tüntetők a Ferenciek tere és a Kálvin tér felé menekültek.

A Fidesz "példátlan rendőri erőszakot", Gyurcsány "tudatos rendbontást" emlegetett

<

Tömegoszlatás az Astoriánál
(2006. október 23.) (képgaléria)

A Fidesz vezetése közben hétfő este kilenc óra után felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy "azonnal szüntesse be az aznap megtapasztalt példátlan rendőri erőszakot" - mondta Deutsch-Für Tamás. A Fidesz elnökének kabinetfőnöke szerint a rendőrség tudatosan provokálta a békésen ünneplőket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati televízióban kijelentette: "tudatos rendbontás történik, amelyre sokan felkészülnek, agresszív kisebbség terrorizál". A kormányfő kijelentette: meg kell védeni az országot. Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot.

Amnesty-kritika a magyar rendőrségnek

Idén májusban az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete éves jelentésében úgy fogalmazott: a magyar rendőrök az őszi tüntetések idején túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak; figyelmeztetés nélkül vetettek be gumilövedéket, vízágyút és könnygázt a békés és erőszakos tüntetők ellen egyaránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×