eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Életmentő érdemrendet kaphat a 13 éves lány - a nap hírei

Nemzeti sorskérdésnek nevezte a reformok folytatását a miniszterelnök. Elszámolásra szólította fel a kormányt a Fidesz a vízágyú-beszerzések ügyében. Budapesten meghalt egy csecsemő, akit egy fővárosi születésházban akart világra hozni édesanyja. A nap legfontosabb hírei 2007. szeptember 15-én, szombaton.

Gyurcsány a reformok folytatásáról

Nemzeti sorskérdésnek nevezte a reformok folytatását a kormányfő. Gyurcsány Ferenc pártelnök az MSZP politikai évadnyitó rendezvényén hangsúlyozta: a reformpolitikából nem visszavenni kell, hanem szélesíteni kell azt.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem az a politikai teljesítmény, ha valaki népszerű kijelentéseket tesz, hanem az, amikor a nemzet érdekében cselekszik. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a magyar baloldalnak a szabadság rendjéért küzdő politikai erővé kell válnia.

A rendezvényen bejelentették: az MSZP vezetői és a szocialista kormánytagok a következő hetekben országjáró körutat kezdenek. A pártvezetők, miniszterek mintegy háromszáz várost, összesen ezer települést keresnek fel. Közben a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: a miniszterelnök most sem adott konkrét válaszokat, nem vázolt fel jövőképet, és nem nézett szembe a kormány által okozott válsággal. Szijjártó Péter szerint a magyarázkodások mögött káosz és kapkodás van.

Szabálytalanul felhasznált uniós források vízágyúkra?


Elszámolásra szólította fel a kormányt a Fidesz a vízágyú-beszerzések ügyében. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője közölte: ha a vásárlásra valóban szabálytalanul használt fel uniós forrásokat a kabinet, akkor Magyarországnak több 100 millió forintot kell visszafizetnie Brüsszelnek.

Korábban a Magyar Nemzet azt írta, hogy a kormány a Schengen-alapból származó pénzből szerzett be vízágyúkat Izraelből. A napilap kérdésére Franco Frattini európai bizottsági alelnök szóvivője közölte: a 3 vízágyú megvásárlásának terve nem szerepel a tavaly decemberben készült brüsszeli dokumentumban, amely a schengeni csatlakozást elősegítő pénzügyi alapról szól.

Budai Bernadett kormányszóvivő közben úgy nyilatkozott: a kabinet a pénzt szakmai alapon használta fel. Hozzátette: nem tud róla, hogy a vízágyúk miatt az unió vétót emelt volna.

Kora estig nem volt botrány


Békésen zajlott le a Budai Várban, illetve a Hősök terén tartott kormányellenes tüntetés. A szónokok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását követelték és bírálták a kabinet intézkedéseit, különösen az oktatás és az egészségügy területeit érintő reformokat.

A tiltakozó gyűléseken többen árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lengettek. Mindkét megmozdulást azzal összefüggésben hirdették meg, hogy egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra a miniszterelnök elhíresült balatonőszödi beszéde. A következő napokban több hasonló demonstrációt tartanak Budapesten és vidéken is.Tragikus eset egy születésházban
 
Vizsgálatot indított a rendőrség annak a csecsemőnek a halála ügyében, akit egy XII. kerületi születésházban akart világra hozni édesanyja Budapesten.

Az Országos Mentőszolgálat egy neve elhallgatását kérő munkatársa InfoRádiónak elmondta, hogy a csecsemő válla a szülés közben elakadt, és bár a mentőszolgálat rohamkocsija és koraszülött mentője percek alatt a helyszínre ért, a kisbabát nem sikerült megmenteni. A 35 éves anyát a Szent János Kórházban ápolják.

A kislány megmentette a fiút a Gellért-hegyen

Tűzoltók hoztak le a Gellért-hegyről egy 12 éves fiút és egy 13 éves lányt, akik egy meredek sziklafalon rekedtek. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a gyerekek a Gellért-hegyi kilátónál voltak, amikor a kisfiú a hegyoldalban néhány méterrel lejjebb meglátott egy zseblámpát, és lemászott érte, de a sáros talajon megcsúszott és majdnem lezuhant.

Hozzátette: a fiú életét a kislány mentette meg azzal, hogy habozás nélkül lemászott hozzá, és visszahúzta maga mellé. Molnár Péter kitért arra is, hogy a kislányt felterjesztik az életmentő érdeméremre.

Sikeres kettéválasztó műtét Pozsonyban

Sikeresen kettéválasztottak egy sziámi ikerpárt Pozsonyban. Az öthónapos fiúgyermekek a hasuknál és a mellkasuknál voltak összenőve, és műtét nélkül nem volt esélyük az életben maradásra. Hosszas előkészítés, és többszöri halasztás után a 46 fős orvoscsoport pénteken kora délután kezdte el a bonyolult műtétet.

A szlovákiai gyermekklinika főorvosa, a sebészi beavatkozás után közölte: az operáció jól sikerült. A kisfiúkat még többször megműtik.

Hajózható az Északnyugati Átjáró

A Jeges-tengert borító jég olvadása miatt hajózhatóvá vált az Európa és Ázsia közötti, évszázadok óta keresett Északnyugati Átjáró. Az Európai Űrügynökség bejelentése szerint az Északi-sark jégpáncéljának kiterjedése a műholdas mérések 30 évvel ezelőtti kezdete óta most a legkisebb.

A kanadai sarkvidéken keresztül haladó Északnyugati Átjáró - a szakemberek szerint - a Panama-csatornánál jóval olcsóbb útvonalat jelenthet a hajósok számára. Az Európai Űrügynökség hangsúlyozza: az átjáró hajózhatóvá válása újabb bizonyíték arra, hogy a sarki térségek rendkívül érzékenyen reagálnak a globális klímaváltozásra; egyes kutatók szerint az Északi-sarkvidék jégpáncélja akár már 2040-re teljesen felolvadhat.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×