eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Takács: A társadalmi nyomásgyakorlás nem elégséges

Azért van szükség a gyűlöletbeszéd elleni Polgári Törvénykönyv-módosításra, mert a társadalmi nyomásgyakorlás nem elégséges - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Takács Albert. Az igazságügyi és rendészeti miniszter kiemelte, hogy tájékozódni fog a tavaly őszi események miatt a Papp-jelentésben elmarasztalt rendőrök előléptetése ügyében. Hozzátette: csak akkor tartaná hibának a döntést, ha az érintettek súlyos mulasztást, kötelezettségszegést vagy bűncselekményt követtek volna el.

Tájékozódni fog a tavaly őszi események miatt a Papp-jelentésben elmarasztalt rendőrök előléptetése ügyében az igazságügyi és rendészeti miniszter. A Papp-bizottság jelentése szerint a tavaly október 23-ai tömegoszlatáskor szakmai hibákat elkövető hat parancsnok közül három nyugdíjba ment, hármat pedig előléptettek.

Takács Albert az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: csak akkor tartaná hibának a döntést, ha az érintettek súlyos mulasztást, kötelezettségszegést vagy bűncselekményt követtek volna el.

A tárcavezető közölte: eddig nem hallott olyan bizonyított jogsértésről, amely megakadályozhatta volna az előléptetést. Takács Albert hozzátette: a döntések felülvizsgálatának elrendelésére nincs hatásköre.

Egészében helyes volt, de történtek jogsértések

Az igazságügyi és rendészeti miniszter hangsúlyozta: a rendőrség egészének a tavaly őszi szereplése helyes volt, de ezen belül történtek jogsértések. Azok ellen a rendőrök ellen, akik bűncselekményt követtek el, vagy túllépték a hatáskörüket, az eljárást le kell folytatni - tette hozzá.

Takács Albert kiemelte: koalíciós egyeztetést tartanak a Polgári Törvénykönyv tervezett módosításáról. Elképzelhető, hogy még az idén hatályba lép a módosított jogszabály - mondta a tárcavezető.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter kifejtette: lehetővé tennék, hogy pert indítson annak a csoportnak bármely tagja, amelyet kirekesztő, gyalázkodó vagy fenyegető szóbeli támadás ér, emellett civil szervezetek, érdekképviseletek is kezdeményezhetnének eljárást. Azért van szükség a gyűlöletbeszéd elleni PTK-módosításra, mert a társadalmi nyomásgyakorlás nem elégséges - hangsúlyozta.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×