eur:
396.23
usd:
354.48
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Népszavazás: a magyarok mindenre igent mondanának

A Medián felmérésében megkérdezettek 16 százaléka az összes, népszavazásra feltett kérdésre igennel szavazna, még akkor is, ha azok ellentmondanak egymásnak. A válaszadók három százaléka szavazott igennel a Fidesz valamennyi kérdésére és egy százalék adott a kormány álláspontjának megfelelő válaszokat.

A Népszabadság megbízásából készített felmérés alapján jókora kavarodás lehetne abból, ha a Fidesz és Kálmán László kérdéseiről is népszavazást tartanának. A Medián szerint ugyanis jelenleg mind a kilenc kérdésben az igennel szavazók vannak többségben. A népszavazási kérdésekre adott válaszok számtalan kombinációban kapcsolódtak egymáshoz. Túl azon, hogy az emberek 14 százaléka az összes kérdés elől kitért (mondván, úgysem menne el szavazni), a legfontosabb rendező elv az "igentmondás" volt: a kérdezettek 16 százaléka az összes kérdésre igennel szavazna, 32 százalék pedig csak a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást érintő kérdések egyikére mondott nemet. Ezek az arányok főleg ahhoz képest tűnnek nagynak, hogy csak a kérdezettek 4 százaléka volt pártpolitikai értelemben maximálisan következetes: 3 százalékuk "szavazott" igennel a Fidesz, és nemmel vagy távolmaradással Kálmán László valamennyi kérdésére és további egy százalék adott teljes mértékben a kormány álláspontjának megfelelő válaszokat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy jövőre magyar kommandósokat küldünk Afganisztánba, akik már nemcsak a békésebb északi tartományokban, hanem nemzeti kötöttség nélkül, a legveszélyesebb háborús övezetekben is bevethetők lesznek. A honvédelmi miniszter és Liam Fox brit ellenzéki képviselő, a brit árnyékkormány hadügyminiszterének tárgyalásait követően Szekeres Imre a Magyar Nemzetnek elmondta: elitkatonáink feltehetőleg az amerikai hadsereg egységeihez kapcsolódva felderítést és direkt akciókat hajtanak majd végre, amelyek során vállalniuk kell a fegyveres harcot is a terroristákkal. Ez nem feltétlenül jelenti a katonai jelenlétünk növelését, hiszen a Baglánban szolgáló tartományi újjáépítési csoportunkba egyre több más nemzetiségű egység jelentkezik. Az így felszabaduló helyeket töltenénk be a különleges alakulatainkkal. Mivel azonban a tervek szerint magyar katonák irányítják majd a kabuli repülőteret is, 40-50 fős létszámbővítésre mindenképpen számítani lehet Afganisztánban.

A NAPI Gazdaság azt írja, hogy az iskolakezdés, az útfelújítás és az eső külön-külön is alkalmasak a fővárosi közlekedés lelassítására, ám együtt végképp megbénítják Budapest forgalmát. A dugó mérhető költségnövekedést okoz a város gazdasági életében. A fuvarosok már a költségeik növekedéséről beszélnek, az ételfutárok többnyire csak késve tudják teljesíteni a megrendeléseket. A taxisok nehezen jutnak fuvarhoz, ráadásul az araszolás több üzemanyagot fogyaszt, mint a normál közlekedés. A kereskedelemben is érzékelik a szállítási idők kitolódását. A mentők viszont nem panaszkodnak, mióta a közlekedési szabályok módosítása lehetővé tette számukra, hogy a buszsávban közlekedjenek. Egy felmérés szerint a budapesti közlekedés már elérte azt a szintet, aminél több európai nagyvárosban a belvárosi forgalom díjkötelessé tételéről döntöttek. A dugódíjat azonban áttételesen már most is megfizetik a budapestiek.

A Világgazdaság friss statisztikákra alapján arról számol be, hogy bár a magyarországi bankok hitelportfoliója nemzetközi összehasonlításban még mindig jó minőségűnek mondható, a lakossági piacon már szaporodnak az aggasztó jelek. Amellett ugyanis, hogy a problémás minősítésű kinnlevőségek aránya növekszik, az idén óriási, több, mint kétszeres az ugrás a külön figyelendő tételeknél: ez pedig arra utal, hogy a közeljövőben nőhet a fizetésképtelen adósok száma.

A portfolio.hu immáron másodszor készítette el a hazai private bankig piacot feltérképező széleskörű felmérését, amiből kiderül, hogy a hazai privátbanki szegmensben kezelt vagyon mintegy 13 százalékkal bővült 2007 első felében. Ez az ügyfélbázis hasonló ütemű növekedésével párosult, ami részben annak is köszönhető, hogy a hazai szolgáltatók továbbra is meglehetősen alacsony elvárásokat támasztanak az ügyfelek minimális megtakarításaival szemben. Ily módon az egy ügyfélre eső átlagos vagyon is inkább stagnált, mintsem a nyugat-európai szintek felé közelített volna a félév során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×