eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Önálló intézmény kezelje a nemzeti vagyont!"

A nemzeti vagyon feletti rendelkezést nem a kormányra, hanem egy közvetlenül a parlamenttől függő, önálló intézményre kellene bízni - véli Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja. Az egyetemi oktató szerint a vagyontörvény ilyen irányú módosításával el lehetne érni, hogy a politikusok hosszabb távon gondolkodjanak.

Nemcsak a vagyontörvény módosításáért demonstrálnak, akik szeptember 8-án elmennek az Élőlánc Magyarországért közéleti mozgalom tüntetésére, hanem azért is, hogy azok a folyamatok, amelyeket a vagyontörvény szentesít, megálljanak - mondta a szervezet elnökségi tagja az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Végzetes következményekkel jár, ha a végrehajtó hatalom olyan önkényesen bánik a tulajdonunkkal, ahogyan az egészségbiztosítás privatizációja, a kormányzati negyed áthelyezése és kiárusítása, és egy sor más intézkedés most elénk vetíti" - közölte Lányi András.

Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja úgy véli: egy olyan közhivatalt kell létrehozni, amely közvetlenül a parlamentnek tartozik felelősséggel, és nem a kormánynak, így az állam üzleti tulajdonát különválasztanák az elidegeníthetetlen nemzeti vagyontól.

Lányi András szerint nem jó, ha a miniszteri javaslatok alapján kinevezett tisztviselők részvénytársasági keretek között, tehát az üzleti gazdálkodás logikája szerint bánnak a nemzet vagyonával - ideértve az ingatlankincset és a természeti forrásokat is.

Az egyetemi oktató hozzáfűzte: ennek a vagyongyűjteménynek a részét képezi az is, ahogyan az ország lakói hozzáférnek a természeti forrásaikhoz.

Rövid és hosszú távú szempontok

Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja elmondta: az erdőgazdaságok még most is profitorientált gazdálkodást folytatnak, holott világszerte - és az aszályos Magyarországon is - köztudott, hogy az erdők a természeti rendszerek fenntartása szempontjából fontosak, az országban mégis fakitermelést kell végezni, hogy kitermeljék a fenntartáshoz szükséges nyereséget.

Nem az a kérdés, hogy eladják-e vagy sem a nemzeti vagyontárgyakat, hanem az, hogy ezekkel a kormány - amely érdekelt az államháztartás pillanatnyi egyensúlyának fenntartásában -, vagy egy olyan testület rendelkezik, amely ennél hosszabb távú érdekeket is képviselhet - közölte Lányi András.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×