eur:
394.53
usd:
354.34
bux:
72711.44
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Veszélyes gyógyszert vontak vissza Ausztráliában - nálunk megfelelően használják

Ausztráliában a gyártó kivonta a forgalomból Prexige nevű fájdalomcsillapítóját, miután két ember meghalt, 8 pedig májkárosodást szenvedett tőle. A szer nálunk is forgalomban van, de, mint az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója elmondta: sokkal szigorúbb szabályokat írnak elő az alkalmazására, ezért Magyarországon nem fogják bevonni.

Ez egy nagyon jó gyógyszer - ha megfelelően használják - hangsúlyozta Paál Tamás. Magyarországon a gyógyszer 100 milligrammos adagjait rövid ideig szabad szedni egy nagyon súlyos gyulladásra, abban az esetben, ha más szer nem használ - emlékeztetett az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója.

Ausztráliában több száz milligrammos adagban, többféle fájdalom csillapítására és hosszabb ideig használták a gyógyszert. Ekkor jelentkeztek a mellékhatások, amelyre egyébként Magyarországon is felhívják a fogyasztók figyelmét.

Magyarországon egyébként tavaly 31 ember szerzett súlyos betegséget - májkárosodást - gyógyszer mellékhatás miatt, de évente enyhébb esetek ezreit ismerik a hatóságok. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója hangsúlyozta: nincs mellékhatások nélküli gyógyszer, ezért nagyon fontos a szigorú előírások betartása.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×