eur:
394.4
usd:
355.43
bux:
0
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Az amerikai vízumkötelezettség eltörlését ígéri az EU-biztos

Az amerikai vízumkérdésről és a schengeni csatlakozásról tárgyalt a magyar kormányfő az Európai Unió bel- és igazságügyért felelős biztosával. A politikusok minkét kérdésben rendkívül bizakodóak voltak.

Karácsonyra már határellenőrzés nélkül léphetünk át Szlovéniába, Ausztriába és Szlovákiába - ezt ígérte az Európai Bizottság bel- és igazságügyért felelős biztosa. Franco Frattini, aki a külképviseleti vezetők éves értekezletére érkezett Budapestre, megerősítette, hogy Magyarország jól fölkészült a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozásra.

A biztos hozzátette: a tervek szerint az uniós és a nemzeti információs rendszereket szeptemberben kapcsolják össze. Novemberben várható a politikai jóváhagyás, amikor a tagállamok hivatalosan is rábólintanak a schengeni bővítésre.

Így Frattini szerint december közepén-végén szűnhet meg a határellenőrzés a közutakon és a kikötőkben, jövő tavasszal pedig a repülőtereken is. Így ha valaki Magyarországról Ausztriába autózik, akkor az olyan lesz, mintha Pest megyéből Fejérbe gurulna át.

Az amerikai vízum-ügyben rendkívül optimistán nyilatkozott Franco Frattini. "Az amerikai kongresszus egy új törvény-tervezeten dolgozik. Ez pedig eltörölné az uniós tagállamok közti különbségeket, a diszkriminációt. A legfrissebb információim szerint a nyári szünet után fogadják el az új szabályozást, amely lehetővé teszi az azonos elbírálást az összes uniós polgárnak" - hangsúlyozta.

Az uniós biztos szerint a közös diplomáciai föllépésnek köszönhető, hogy az amerikaiak hajlandóak változtatni vízumpolitikájukon. A 2004-ben csatlakozott 10 tagállam közül egyedül a szlovénok utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×