eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

SZDSZ: "működik a Fidesz által elindított populista támadás"

A SZDSZ tudomásul veszi az Országos Választási Bizottság (OVB) döntését, sőt részt vesz a referendumon, de veszélyben látja a népszavazás intézményét - mondta el Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Az MDF szerint az OVB racionális döntést hozott, a Fidesz viszont jogi abszurditásnak tartja a határozatot. Az MSZP közölte: elfogadja a döntést. A KDNP úgy vélekedett, hogy az OVB eltért az Alkotmánybíróság által kialakított gyakorlattól.

"Nem a pártok dolga, hogy a különböző alkotmányos intézmények döntéseit minősítsék. Mi tudomásul vettük eddig is, és most is tudomásul vesszük az OVB döntését" - közölte a liberális párt ügyvivője.

Horn Gábor kifejtette: "működik a Fidesz által elindított populista támadás a népszavazás intézménye ellen, ami láthatóan egy teljesen áttekinthetetlen, zavaros helyzetet kezd eredményezni".

A szabad demokraták az OVB döntését a magyarországi törvényeknek megfelelő döntésnek gondolják, annak összes következményével együtt.

Horn Gábor azonban hozzátette: a maga részéről nem tudja, hogy miként fog kinézni ez a népszavazás, de ezért a felelősséget azoknak kell vállalniuk, akik elindították a folyamatot.

Közölte: véleménye szerint "a népszavazás intézménye komoly veszélyben van". Az SZDSZ részt vesz a népszavazáson, és arra fogja biztatni a liberális szavazókat, hogy ők is tegyék ezt.

Fidesz: jogi abszurditás


A Fidesz szerint jogi abszurditás, hogy Kálmán László nyelvész népszavazási kérdéseit hitelesítette az Országos Választási Bizottság - mondta Orbán Viktor kabinetfőnöke.

Kudarcot vallott az a próbálkozás, hogy az OVB a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseit elutasítsa, így mind a hat kérdésében lesz népszavazás - közölte Deutsch-Für Tamás. Részletek itt!

MDF: szakmai döntés

Az Országos Választási Bizottság racionális és szakmai döntést hozott - mondta Kajdi József, a Magyar Demokrata Fórum kabinetkoordinátora.

"Az MDF tiszteletben tartja az OVB döntését. És miután ismert a szavazási arány is, az Országos Választási Bizottság kifejezetten racionális és szakmai döntést hozott" - mondta Kajdi József.

Hozzátette: nem lehet kétség afelől, hogy a kérdések népszavazásra bocsáthatósága az Alkotmánybíróság (Ab) előtt fog eldőlni, hiszen az elmúlt időszakban az OVB által hitelesített népszavazási kezdeményezéseket rendre megtámadták.

Az MDF ugyanakkor nem tervezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, függetlenül attól, hogy nem minden kérdést tart egyértelműnek - tette hozzá a kabinetkoordinátor.
MSZP: elfogadják a döntést

Az MSZP elfogadja és tiszteletben tartja az Országos Választási Bizottság döntését - mondta Bárándy Gergely, a párt országgyűlési képviselője, a párt jogi tagozatának vezetője.

Egyetlen, magát demokratikusnak valló párt sem veheti magának a bátorságot arra, hogy független intézmények döntéseit támadja, azok számára előírásokat fogalmazzon meg, vagy véleményezze a döntéseket - jelentette ki a kormánypárti politikus.

Arra a kérdésére, hogy segítenek-e Kálmán László nyelvésznek az aláírások összegyűjtésében, Bárándy Gergely elmondta: a nyelvész kérdései a szocialista párt álláspontjához állnak közelebb.

"Progressziót sugároznak, nem pedig visszalépést" - mondta.

Hozzátette: úgy tudja, Kálmán László az aláírások összegyűjtéséhez nem kéri egyetlen párt segítségét sem, az MSZP ezt tiszteletben fogja tartani.

KDNP: semmi meglepő

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint nem meglepő az Országos Választási Bizottság döntése, amellyel a testület eltért az Alkotmánybíróság által kialakított korábbi gyakorlattól - mondta Salamon László, a párt országgyűlési képviselője.

Mint közölte, az OVB azáltal, hogy Kálmán László nyelvész kérdéseit is jóváhagyta, eltért egy, az Alkotmánybíróság korábbi döntése nyomán kialakult gyakorlattól.

Ennek magyarázataként hozzátette: az eddigi gyakorlat szerint ha ugyanabban a tárgyban nyújtanak be kérdéseket a választási bizottsághoz, akkor az időben előbb benyújtott kérdés élvez előnyt. Ezt a gyakorlatot tette most félre az OVB - hangsúlyozta a politikus.

Salamon László szerint ez az ügy Alkotmánybíróság elé fog kerülni, és a taláros testület fog "rendet tenni" e kérdésben.

Címlapról ajánljuk

"Aggasztó méretű árhullámot" vár a közigazgatási tárca

A védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni - ígérik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×