eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Még nem érte el tetőpontját a kánikula

Megdőlt az országos melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A napi hőmérsékleti rekord már megdőlt délután és a következő órákban további melegedés várható. Az abszolút rekordot azonban - a némileg módosított előrejelzés szerint - csak a hét végén érheti el a hőmérséklet - mondta Vadász Vilmos meteorológus.

Július 18-án a legmagasabb értéket 1904-ben mérték Orosházán, ahol 38 fok volt. Most azonban az ország több pontján is mértek ennél magasabb értéket, például a Duna-Tisza közén, Komárom megyében és Budapesten is.

A következő órákban további emelkedés várható, az abszolút melegrekord azonban egyelőre nem dőlt meg.

Magyarországon minden idők legmagasabb hőmérséklete 41,7 fok. Vadász Vilmos szerint pénteken és szombaton elképzelhető, hogy ez megdől. Enyhülés csak a jövő héten várható, de ekkor is 30 fok felett lesz a legmagasabb hőmérséklet.

Szmog mindenütt

Többször is túllépte az egészségügyi határértéket a levegő ózonkoncentrációja Budapesten, de a riasztási szintet nem érte el - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint Fodor Gábor miniszter arra utasította az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy folyamatosan készítsen ózonszint-előrejelzést.

A politikus arra kérte a budapestieket, hogy a légszennyezettség mérséklése érdekében lehetőleg ne üljenek autóba, használják inkább a tömegközlekedést.

Sebességkorlátozást vezetett be a MÁV

A rendkívül hőség miatt sebességkorlátozást vezetett be a MÁV néhány vasútvonalon a biztonság érdekében - mondta el a vasúttársaság szóvivője.

Kavalecz Imre kiemelte, hogy Celldömölk és Sárvár, Hegyeshalom és Rajka, Isaszeg és Gödöllő között legfeljebb 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok.

Soroksár és Kunszentmiklós-Tass, Gödöllő és Aszód, Veszprém és Herend, Szil-Sopronnémeti és Beled között 60, Nyíregyháza és Nyírbátor között pedig 20 kilométer/óra a vonatsebesség felső határa.

Az arra utazóknak a korlátozás miatt 10-20 perccel hosszabb menetidőre kell számítaniuk - tette hozzá.

A szóvivő közölte, hogy a MÁV a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet tart, az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet.

Ha a személyszállító vonatok előre nem látható okok miatt tíz percnél többet várakoznak, a MÁV-START Zrt. ásványvizet oszt az utasoknak - emelte ki Kavalecz Imre.

Hozzátette: ha nem működik a vasúti kocsiban a légjavító vagy klímaberendezés, a MÁV megpróbál még a vonat indulása előtt egy másik személykocsit beállítani, míg ha erre nincs lehetőség vagy útközben romlik el a berendezés, a társaság egy másik kocsiban helyezi el az utasokat.

Ha ez nem biztosítható, a vasúttársaság visszatéríti a 390 forintos komfortdíjat az utasoknak - mondta a szóvivő.Közel 25 ezer liter vizet osztották szét

Hétfőn és kedden összesen kétszáz, 19 literes ballonos víz, azaz 3.800 liter víz fogyott el Budapest tíz forgalmas csomópontján, és mintegy 40 ezer félliteres zacskós vizet gyártott és osztott szét a Fővárosi Vízművek a polgári védelem koordinálásával - közölte a vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese.

Sándor Zsolt kiemelte, hogy a forróságban az emberek növekvő vízigénye mellet fokozottan kell ügyelni a háziállatokra is, ezért a Deák téren erre a célra kutyaitatót alakítottak ki.

A Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese hangsúlyozta: nem kell vízkorlátozásra számítani Budapesten, noha a hőség miatt a vízigény folyamatosan emelkedik.

A fogyasztás jelenleg mintegy 15-25 százalékkal magasabb a szokásosnál. A vasárnapi 649 ezer köbméterhez képest kedden már közel 750 ezer köbméter vizet használtak el a fővárosi lakosok.

Vízkorlátozás Érden

Budapesttől eltérően Érden vízkorlátozást kellett bevezetni. A hatóságok intézkedése a locsolásra, autómosásra vonatkozik és visszavonásig érvényes.A budapestiek felkészültek

A legtöbb fővárosi felkészült a kánikulára - ez derül ki az InfoRádió körképéből. Az általunk megkérdezett utcaseprő, szórólaposztó és buszvezető mind tartott magánál ivóvizet.

"Ömlik rólam a víz, úgyhogy nehezen lehet kibírni" - mondta az InfoRádió kérdésére a Múzeum körúton söprögető Szita László. Hozzátette: ivóvizükről a Fővárosi Közterület-fenntartó gondoskodik. A vállalat kétóránként pótolja a folyadékot.

É. Szabina, az Astoria lámpáinál megálló autók között reklámanyagokat osztó lány nem ilyen szerencsés, mivel neki munkaadója nem biztosít ivóvizet. Három órát dolgozik a tűző napon, a vizet pedig magának hozza.

Fürdőzés a szökőkútban

A Blaha Lujza téren fürdőző hajléktalanokat elmondásuk szerint nem viseli meg a kánikula. Ahogy egyikük elmondta, minden nap bort isznak, így megvan a folyadékbevitel. Vizet nem szoktak inni.

Az egyik Combinon, fekete habitusban utazó apáca, Hedvig nővér nem tartott magánál vizet, de mint mondta, azért, mert most csak rövidebb utazásra indult. Kérdésünkre, hogy egy ilyen ruhában nem nehezebb-e elviselni a hőséget, azt felelte: valamivel nehezebb, de nem olyan rossz, mint amilyennek látszik.

A műszakját épp a Nyugati pályaudvarnál befejező K. László buszvezető, mint a legtöbb megkérdezett, tartott magánál ásványvizet. Ezen felül, mint mondta, a végállomásokon mindig kapnak szódát és citromlevet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 14:34
×
×
×
×