eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Túlélni valahogy a forróságot - tippek és képek

Budapesten a hőség miatt kétezer köztéri csapot nyitnak meg, és száz ivókútnál is fel lehet frissülni, ám a szökőkutakban tilos fürdeni. Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottsága rendkívüli ülése után elmondta: a nagy meleg miatt a tizenkét legforgalmasabb csomóponton már megkezdték a palackozott és zacskós vizek osztását az autósoknak és a gyalogosoknak. 15 százalékkal nőtt a főváros vízfogyasztása, ám korlátozásra nem kell számítani.

Budapesten a tartósan magas hőmérséklet miatt kétezer köztéri csapot nyitnak meg a főpolgármester kezdeményezésére.

Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottsága rendkívüli ülése után azt közölte: a hőség miatt a tizenkét leg

forgalmasabb csomóponton már megkezdték a palackozott és zacskós vizek osztását az autósoknak és a gyalogosoknak.

A főpolgármester hangsúlyozta: a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők ott is hűtött, csomagolt vízhez juthatnak.

A városvezető kiemelte, hogy a fővárosi strandok este kilenc óráig tartanak nyitva, de figyelmeztetett arra is, hogy a Dunában és a szökőkutakban továbbra is tilos fürödni.

Demszky Gábor hozzátette: azt kezdeményezi, hogy a pénzügyőrség a lefoglalt benzint és gázolajat adják át a katasztrófavédelem igazgatóságainak.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában levő kórházak és egészségügyi intézmények munkatársai a következő időszakban megkülönböztetett figyelmet fordítanak fiatal és idős betegeikre.

Locsolnak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal, összesen 20 locsoló autóval hűti a villamossíneket és Budapest utcáit.

Hétfőtől csütörtökig hármas fokozatú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos, mert az előrejelzés szerint a hét folyamán a nappali felmelegedés elérheti a 39-40 fokot.A szökőkutak fertőzésveszélyesek

Összesen száz ivókútnál frissülhet felnek a hőségtől tikkadt budapestiek. Kocsis László, a Főkert Zrt. igazgatója elmondta: összesen 120 ivókút állna rendelkezésre, ám ezek közül 20-at megrongáltak.


A csapból szabad inni (képgaléria)

A Főkert Zrt. igazgató kiemelte: az öntözésre használt kétezer köztéri csapból is felfrissülhetnek a fővárosiak.

Kocsis László közölte: a szökőkutakat nem lehet ilyen célra használni, holott azokat is ugyanaz a vízvezeték táplálja, mint az ivó- és öntözőkutakat. Ennek oka, hogy állatok is fürdenek a szökőkutakban, így nem alkalmas arra, hogy az embereik is belemenjenek, mert nagy a fertőzés veszélye - tette hozzá a Főkert Zrt igazgatója.

Nőtt a fogyasztás, de nem lesz vízkorlátozás

650 ezer köbméter a napi vízigénye Budapestnek jelenleg, ami 15 százalékkal haladja meg a az átlagos fogyasztást - mondta a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese.

Sándor Zsolt kiemelte: a Fővárosi Vízművek napi kapacitása 900 ezer köbméter, így nem kell korlátozást bevezetni, és a locsolási tilalom elrendelésére sem lesz szükség.

Kedden erős UV-B sugárzásra kell számítani


Kedden országszerte nagyon erős, 8,1-es UV-B sugárzás várható, aminek következtében normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír alakulhat ki- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat felhívja a szabadban tartózkodók és a nyaralók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet, illetve viseljenek kalapot és UV-szűrős napszemüveget - áll a közleményben.

Hanganyag: Koncz Anita és Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 13:15
×
×
×
×